Vojvodini šume, drugo neizvesno

Budućim Zakonom o javnoj svojini Vojvodini će pripasti vode i šume na njenoj teritoriji, ali još nije definisano kako će biti podeljeni veliki državni sistemi.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

00:25

Default images

Iako je bilo planirano da bude završen do 15. jula i da mu odmah bude uručen, premijer Mirko Cvetković u petak najverovatnije neće dobiti Nacrt zakona o javnoj svojini.

U radnoj grupi za njegovu izradu, potvrdio je i njen predsednik Bojan Kostreš, još nije postignuta saglasnost o obimu imovine koja će po tom zakonu pripasti Vojvodini.

"I dalje ne možemo da se usaglasimo šta bi od velikih sistema - ”Železnica”, puteva, PTT i ”Telekoma” - trebalo da bude javna svojina Pokrajine.Mi, i dalje, tražimo da se Vojvodini vrati imovina po Ustavu iz 1974, a to bi značilo da joj pripadnu i delovi tih sistema na njenoj teritoriji", objašnjava Kostreš, inače zamenik predsednika LSV.

Takav zahtev, međutim, u radnoj grupi i dalje ne nailazi na podršku. Dodatni argument za neprihvatanje jeste i to što bi, kada bi se na njega pristalo, bile neophodne i izmene Ustava Srbije, kao i novog Statuta Vojvodine, kojima to nije predviđeno.

"Definisali smo, recimo, da Pokrajini pripadnu šume i vode na njenoj teritoriji, uključujući kanal Dunav-Tisa-Dunav, kao i objekti na njima ", kaže Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: