"Prvi maj”: Za Nemce 30.000 odela

Od strateškog partnerstva pirotske Industrije odeće „Prvi maj” sa čuvenom nemačkom firmom „Hugo Boss” po svemu sudeći neće biti ništa.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

00:06

Default images

Ipak, ova poznata firma je u pregovorima sa pirotskom konfekcijskom kućom da se u pogonima „Prvog maja” za njihove potrebe sašije 30.000 odela.

„Prvi maj” je od sredine juna prošle godine, posle poništenja privatizacije, u procesu restrukturiranja i traga za strateškim partnerom, a prvi put posle nekoliko godina zaposliće nove radnike.

Privremeni zastupnik kapitala i v.d. direktora „Prvog maja” Veljko Krstić kaže da je do juče „Hugo Boss” bio potencijalni strateški partner za ovu fabriku u saradnji sa slovenačkom Murom. On navodi da je "nemačka firma odlučila da ne širi svoje proizvodne kapacitete, ali da može da bude tehnička podrška dugogodišnjim partnerima. To su hteli i sa Murom, ali je ona u stečaju".

"Predstavnici 'Huga Bossa' su s nama kontaktirali preko Mure. Iako su naši kapaciteti dosta angažovani, prihvatili smo da za 'Hugo Boss' sašijemo 30.000 odela u ovoj sezoni. U završnoj fazi smo pregovora oko tog posla. Tokom ove nedelje radićemo probnu količinu za njih. Mislim da ćemo to uraditi na najbolji način i na obostrano zadovoljstvo, tim pre što je cena koju nam plaća 'Hugo Boss' viša nego što plaćaju drugi partneri", ističe Krstić.

„Prvi maj” prvi put posle niza godina ima potrebe za novim radnicima. Na oglas za zapošljavanje 40 radnika javilo se stotinak kandidata. Početkom iduće nedelje posle testiranja u filijali NSZ kreće obuka koja će trajati mesec dana.

"Posle te obuke ćemo odabrati najbolje. Zbog povećanog obima posla zaposlićemo 40 novih radnika. Sve je to u službi pripreme 'Prvog maja' za strateškog partnera i da ova fabrika postane profitabilno preduzeće koje neće biti na jaslama države", kaže Krstić.

Predsednik Samostalnog sindikata „Prvog maja” Zoran Živković kaže da je sindikat uvek za zapošljavanje, a ne da radnici postaju tehnološki višak.

"Preduslov za to je da bude posla. U ovom trenutku malo je nelogično da imamo radnike koji nisu dovoljno uposleni, a s druge strane se najavljuje novo zapošljavanje. Nemamo precizne podatke o upošljavanju kapaciteta, ali se svake godine oseća prelazak proizvodnje iz jedne za drugu sezonu. Imamo informacije da brigade za proizvodnju pantalona trenutno ne rade. Nadam se da će to što pre biti normalizovano", kaže Živković.

Vršilac dužnosti direktora Veljko Krstić kaže da se trude da prelazak iz proizvodnje odeće iz jedne sezone u drugu što manje oseti.

"Na dobrom smo putu da to prevaziđemo. Od 1.500 radnika ne radi njih 250. To će trajati nekoliko dana. Poslove za sezonu koja je pred nama smo uglavnom ugovorili i neke od ugovora ćemo potvrditi ovih dana. Ono što nam nedostaje popunićemo proizvodnjom za domaće tržište koja je godinama bila zapostavljena. Poslove sa određenim partnerima za koje radimo smo obnovili i povećali količine", kaže on.

Krstić navodi da je "nemački Drajkorn povećao narudžbine za 30 odsto u ovoj sezoni. Radimo i za Merkatus, zastupnika italijanskih firmi, kao i za Lugijan, koji postaje značajan partner. Od njih svakog meseca dobijamo u kontinuitetu narudžbinu od 8.000 pari pantalona i sakoa. Oni su za nas vrlo značajan partner, kao i irska firma 'Daglas Graham' za koju takođe nastavljamo da radimo i ove godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: