Nesanica malih kapitalista

Sudeći po studiji koju je Unija poslodavaca napravila, spisak problema sa kojima se suočavaju privrednici je podugačak.

Izvor: Politika

Četvrtak, 30.09.2010.

10:31

Default images

„Mali privrednici takođe noćima ne spavaju, ali to nikoga nije briga“, kažu u Uniji poslodavaca.

Naplata potraživanja trenutno predstavlja najveću prepreku normalnom poslovanju, jer ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje roka plaćanja.

"Sve prethodne vlade, pa i ova, samo su na papiru pridavale značaj malim i srednjim preduzećima. Šta vredi nama što je porez na profit najniži u regionu, ako taj profit ne možemo da ostvarimo", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Prema istraživanju Unije poslodavaca, više od 60 odsto preduzeća svoja potraživanja naplaćuje tek posle četiri meseca.

Pri tom, desetinu duga nikada ne naplate jer njihovi dužnici odu u stečaj ili ostave nenaplative menice. U studiji se navodi da je u maju, na primer, zbog nelikvidnosti, svega 17,6 odsto poslodavaca zarade radnicima isplaćivalo na vreme – odnosno prvog u mesecu.
Takođe, obrazovni sistem nije prilagođen potrebama privrede pa je možda i zato svega tri odsto mladih u anketi Unije poslodavaca izjavilo da želi da se bavi preduzetništvom. Dodatni problem je i to što siva ekonomija iznosi 35 do 40 odsto svega što se u zelji proizvede za godinu dana.

"Pitanje je dokle ćemo mi to moći da izdržimo. I onda nas nadležni pitaju zašto ne zapošljavamo ljude. Situacija je takva da nikoga ne možemo da zaposlimo, već moramo da otpuštamo. Povoljne uslove za poslovanje imamo samo na papiru, a nikoga u ovoj državi nije briga za nas", kaže Srđan Paunović iz Unije poslodavaca.

Njegov kolega Ratko Uljarević, predsednik Upravnog odbora preduzeća Višnjica, kaže da u privredi posluje 45 godina i da ne pamti da mu je nekada bilo teže.

"Promet drastično opada, dok cene rastu. Nelikvidnost u sistemu je velika, a tome i država mnogo doprinosi. Takse, firmarine i skriveni troškovi jedu naše profite. Kamate na kredite su velike, a zbog kursnih razlika rate su gotovo duplirane", kaže Uljarević.

On dodaje i da je uplašen za sudbinu mladih ljudi koji godinama rade na crno, naročito u ugostiteljstvu.

Privrednici su juče istakli kako država socijalnu politiku prebacuje na poslodavce i da time šalje vrlo lošu poruku. Kad nesavesnim poslodavcima koji radnicima nisu uplaćivali staž država obeća kako će taj trošak podmiriti, ona ustvari podstiče pojedine privrednike da ne plaćaju poreze i doprinose, kažu u Uniji poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: