Indeks Belex15 porastao 2,33 odsto

Indeks najlikvidnijih sprskih akcija Belex15, nakon tri uzastopna dana pada, skočio je 2,33 odsto, dok je opšti Belexline porastao 1,67 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

15:45

Default images

Promet je vredeo 168,42 miliona dinara, odnosno dva miliona evra, a učešće stranih investitora bilo je oko 37 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama. U kupovini akcija učešće je bilo gotovo 30 odsto, a u prodaji bezmalo 47 procenata.

Dobitnici kontinuirane trgovine su šabačka Zorka Pharma [ZOPH] sa rastom većim od 17 odsto, uz promet od 1,67 miliona, i zemunski Ikarbus [IKRB] sa plusom od deset i po procenata, ali uz samo jednu hartiju u prometu.

Novosadski Agrokop [AGRC] dobio je na vrednosti neznatno više od sedam, a zemunski Navip [NAVP] i vranjski Simpo [SMPO] po nešto više od šest procenata.

Na listi gubitnika samo su četiri kompanije. Predvodi ih Čačanska banka [CCNB] sa padom od nešto više od osam procenata do novog najnižeg nivoa za godinu dana. U prometu je, međutim, bila samo jedna akcija.

Osetniji pad ubeležio je i Alfa plam [ALFA], od pet procenata, na 13.100 dinara ili do novog minimuma za tu hartiju za godinu dana, a u prometu su bile tek dve akcije. Za oko procenat i po pojeftinile su akcije gornjomilanovačkog Metalca [MTLC] i Kredi banke [CYBN] pri čemu je kragujevačka banka ubeležila i najnižu do sada registrovanu cenu.

Najveći promet na kontinuiranom segmentu ostvaren je u trgovini akcijama Energoprojekta [ENHL], kompanije sa A Listinga Berze, od 30,95 miliona dinara. Akcija beogradskog holdinga poskupela je gotovo tri procenta.
Na listi akcija sa većim prometom slede banke - novosadska Metals [MTBN] sa 17,88 miliona dinara, niška AIK [AIKB] sa 17,62 miliona i beogradska Agrobanka [AGBN] sa 13,26 miliona. Tu je i još jedna kompanija sa A Listinga - Soja protein [SJPT] sa prometom od 5,47 miliona dinara i rastom cene većim od pet procenata.

Kada je o trećoj kompaniji sa A Listinga reč, pirotskom Tigru [TIGR] cena je porasla petinu procenta, a promet tom hartijom vredeo je oko pola miliona dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najatraktivniji je bio Elektrometal [ELKR] i promet je dostigao 19,5 miliona dinara. Akcija beogradskog preduzeća poskupela je 19,4 dosto, na 800 dinara, odnosno do maksimuma za godinu dana.

Veći prometi ubeleženi su i u trgovini akcijama sremskomitrovačke Luke Leget [LKLG] i beogradskog Vetfarma [VETF], od 7,46 miliona, odnosno 6,55 miliona dinara.

Registrovana je i jedna trgovina po metodu minimalne cene u kojoj su po ceni od 94 dinara vlasnike promenile 54,4 hiljade akcija kraljevačkog Poljoprometa [PLJP]. Ukupan promet vredeo je 5,11 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: