Dinar oslabio za 2,4 odsto

Dinar je za samo jedan dan izgubio 2,4 odsto svoje vrednosti prema evru, koji prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije danas vredi 83,07 dinara.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

09:07

Default images

To je najveći dnevni pad domaće valute u ovoj godini i to posle relativne stabilizacije kursa u poslednja dva meseca. Pre samo nedelju dana, evro je vredeo manje od 80 dinara.

Dinar je od 29. aprila, odnosno za tri radna dana, ukupno izgubio 4,22 odsto svoje vrednosti.

Ekonomisti slabljenje dinara pripisuju približavanju izbora i neizvesnošću koja će politička opcija pobediti, ali i različitim očekivanjima banaka o vrednosti dinara posle izbora.

Narodna banka saopštila je da je normalno da pre važnih političkih odluka devizno tržište reaguje u zavisnosti od očekivanja aktera u pogledu rezultata, i to kretanjem kursa u oba smera i naglasila da je dinar prema prepodnevnoj trgovini počeo da jača.

"Prva dva dana u nedelji rast kursa bio je uslovljen povećanom tražnje, pri prosečnom prometu koji je u utorak iznosio 170 miliona evra. Tada je NBS reagovala prodajom 15 miliona evra prikupljenih od menjača, dok je danas prodala još dodatnih tri miliona evra", stoji u saopštenju Narodne banke.

NBS napominje da cilj intervencija na tržištu nije bio prejudiciranje kursa, već obezbeđenje nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Vladimir Vučković kaže da je slabljenje dinara posledica nervoze investitora pred izbore, ali i toga što banke kupuju više deviza nego inače, čime žele da se zaštite od eventualnog budućeg skoka kursa evra.

"NBS može da spreči dalji rast kursa intervecijom iz deviznih rezervi prodajom evra i ona to radi ovih dana malim interevncijama. Verovatno će na neku veću nervozu jače reagovati i smiriti kurs", smatra Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: