Toyota Hilux 3.0 D-4D City AT

Proći će tamo gde mnogi mogu samo da sanjaju, pri tome će udobno prevesti pet putnika i gomilu tereta. Služiće verno i ekonomično godinama. Koji je to automobil? Nema puno onih koji odgovaraju ovom opisu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2013.

17:39

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Sigurno ste čuli za priču o cvrčku i mravu. Dok je prvi plandovao, drugi je vredno radio i zaradio.

Kako je mrav počeo kao mali privrednik, zanatlija, ili zemljoradnik, u radu je sigurno koristio Toyotu Hilux.

Kada se obogatio i napravio svoju kompaniju, mrav je kao pomoć angažovao flotu ovih japanskih pik-apova. Zašto?
Toyota Hilux 3.0 D-4D: zapremina 2996 ccm; snaga 126 kW (171 KS) pri 3600 o/min
Zato što se za 44 godine proizvodnje i preko 13 miliona prodatih primeraka ova Toyota pokazala kao dovoljno robustna, raznovrsna, udobna i ekonomična da podmiri i najzahtevnije poslodavce.

I povrh toga, poslednja generacija Hiluxa, koja je dizajn povukla od Land Cruisera, dovoljno je elegantna da vas na kraju dana, kada sperete blato, odveze na neku fensi večeru ili koncert.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5135/1760/1850 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 3085 mm
Toyota nudi tri vrste kabine, a na testu se našla verzija sa najprostranijom, Double Cab, koja nudi dovoljno prostora za pet odraslih putnika.

Atmosferu poznajemo iz sličnih Toyotinih modela, kao što je Land Cruiser, s tim što ovde, u skladu sa namenom vozila ipak preovlađuju nešto grublji, ali i otporniji materijali.

Završna obrada je na visokom nivou, kakav smo i očekivali. Volan i ručica menjača su na modelu 3.0 D-4D Double Cab presvučeni kožom.
Instrument tabla je pregledna, dok je pažnja posvećena detaljima dala rezultate u lakšem ponalaženju kontrole svetla i brisača.

Testirani auto je imao i automatski klima uređaj sa jednom zonom i prilično kvalitetan audio uređaj kojim se rukuje preko velikog kolor ekrana osetljivog na dodir.

Isti ekran služi i za navigacioni uređaj, koji doduše nije bio u paketu opreme automobila koji vam predstavljamo.
Hilux je visok, robustan, gotovo grub auto. Da biste se popeli u njega, potreban vam je rukohvat u kabini.

Prednja sedišta su prilično udobna i dobro drže telo, dok zadnja klupa ima previše uspravan naslon i nije namenjena dugim vožnjama.

Prostora u kabini ima u izobilju, ali zato prostora za sitnice ima manje nego u luksuznijim terencima. Za pohvalu je velika kaseta ispred suvozača koja se zaključava.
Toyota u Hilux ugrađuje četvorocilindrične turbo dizel motore od 2.5 i 3.0 litara. Za trolitarske dizelaše, poput ovog u testiranom modelu, nudi izbor između manuelnog menjača ili automatskog menjača sa 5 brzina.

Automatik koji smo vozili ima računar programiran tako da prati stil i uslove vožnje i na osnovu njih varira trenutak promene stepena prenosa.

Njegov rad je miran i blag, i nikada nismo osetili potrebu za korekcijom, osim prilikom kočenja, kada smo želeli kočenje motorom.
Tojota je i ovaj put upotrebila rubustnu šasiju od profila. Prednji točkovi se drže preko trougaonih ramena, a zadnji se nalaze na krutoj osovini sa lisnatim oprugama.

Vozač može da bira između prenosa snage samo na zadnju osovinu i pogona na svim točkovima. Na teškom terenu od koristi će vam biti reduktor, kao i mehanička delimična blokada zadnjeg diferencijala.

Sa dobrim pneumaticima, ova Toyota retko će vas ostaviti na cedilu, makar se po snežnoj vejavici uputili na vrh planine sa punom kabinom ljudi i tovarnim prostorom krcatim alatom i rezervnim delovima.
Već po opisu mehanike naslućijete da je Hilux grub, specijalizovani auto. Međutim, ni jedan aspekt u njegovoj vožnji ne može se opisati kao grub.

Ova Toyota je pomalo gumenasta, možda i malo nezgrapna, ali je udobna, tiha i prilično upravljiva, naročito kada se upoznate sa njenim mogućnostima.

Kada smo je vozili po kiši praznu, uspevali smo gasom da prouzrokujemo proklizavanja duga više desetina metara i da se iz te situacije uzvučemo blagom korekcijom upravljača.

Međutim, savet je da ako ste neiskusni u tim situacijama ipak uključite pogon na svim točkovima, kada auto potpuno menja temperament.
Auto smo vozili po vrućinama sa upaljenim klima uređajem i najveći deo testa proveli smo u gradu, tako da nas je iznenadio prosek potrošnje od 8,8 litara.

Na otvorenom, pri 80 km/h (auto je registrovan kao teretno vozilo) potrošnja pada na samo šest litara.

Toyota Hilux može da se nabavi po akcijskoj ceni već za 23.620 evra (sa PDV-om), a model koji smo vam prikazali na akciji košta 39.200 evra, takođe sa uračunatim PDV-om.

Redovna cena testiranog modela, bez PDV-a, iznosi 34.333 evra

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više tehničkih detalja o Toyoti Hulux možete naći na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik možete pogledati ovde.
Toyota Hilux 3.0 D-4D City AT
zapremina motora 2996 ccm
snaga 126 kW (171 KS) pri 3600 o/min
menjač automatski, petostepeni
dimenzije (d/š/v) 5135/1760/1850 mm
međuosovinsko rastojanje 3085 mm
maksimalna brzina 175 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s
Oprema

Standard: ABS, alu felne prečnika 15 inča, multifunkcionalni kožni volan, frontalni i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, CD/MP3 audio uređaj sa 6 zvučnika i kolor ekranom, tempomat, automatski klima uređaj, sportska sedišta, električni podizači svih stakala
Opcija: metalik boja

Vozili smo Toyota Hilux 3.0 D4D Executive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: