Uporedni test: Toyota Auris - benzin, dizel i hibrid

Nova generacija Toyote Auris donela je brojna poboljšanja u mehanici, ponašanju na putu i opremi. Zbog toga smo odlučili da vam kroz svojevrsni upotredni test prikažemo čitav spektar ponude Toyotinog hečbeka niže srednje klase

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

19:25

Default images

Tekst - test ekipa Auto magazina

Toyota pleni optimizmom. Predviđa da će u Evropi Auris biti podjednako tražen u benzinskim, dizel i hibridnim varijantama.

Reklo bi se – za svakoga ponešto, izbor za sve.

Tako je po prvi put jedna fabrika ponudila hibridnu verziju svog najprodavanijeg modela kao klasičan mejnstrim model za kupce koji prelaze puno kilometara, a ne kao egzotiku za ekološki napredne kupce.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4275/1760/1460 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2600 mm
Ukratko, na našem testu našle su se verzije sa tri različita motora i dva paketa opreme.

Novi model je konstruisan pre svega sa evropskim kupcima na umu, pa je zbog toga prilično različit u odnosu na prethodnika koji je svojom konstrukcijom koketirao sa MPV modelima.

Auto koji vam predstavljamo je niži, lakši i aerodinamičniji nego ranije. Niži je za pet i po centimetara, a masa mu je smanjena u proseku za 50 kg.

U kombinaciji sa nižom siluetom koja umanjuje otpor vazduha, Toyota je, bar prema fabričkim podacima, uspela da drastično smanji prosečnu potrošnju u odnosu na raniji model, što bitno utiče na ukupne troškove održavanja i korišćenja vozila u životnom ciklusu.
Ako su Japanci već popustili Evropljanima što se tiče duše automobila, kod dizajna se nisu dali.

On je tipično japanski, sa jednostavnim, neki bi rekli asketskim, ali opet agresivnim linijama i naglašenim prednjim i zadnjim delom.

Ovaj dizajn stvorio je dva tabora, onih kojima se dopada i onih koji nisu baš oduševljeni i smatraju da je prethodna generacija bila lepša. Naravno, o ukusima nikada ne raspravljamo... Činjenice, dakle.

Toyota Auris 1.4 D-4D Style

Toyota Auris 1.4 D-4D: zapremina 1364 ccm; snaga 66 kW (90 KS) pri 3.800 o/min; obrtni moment 205 Nm pri 1.800-2.800 o/min
Počinjemo verzijom koja je opremljena slabijim od dva ponuđena turbo-dizel motora i srednjim nivoom opreme, Style.

Pretpostavljamo da će opcija sa malim dizel motorom biti popularna među našim kupcima.

Toyotin 1.4 D-4D poznajemo već više od deset godina, a za upotrebu u novom Aurisu je detaljno promenjen.
Za početak, upotrebljen je novi sistem direktnog ubrizgavanja goriva sa povećanim pritiskom (1.600 bara) i pijezoelektrične brizgaljke koje omogućavaju više ubrizgavanja goriva tokom jednog radnog takta, čime se poboljšava sagorevanje.

A sada o konkretnim performansama. Maksimalna snaga od 90 "konja" postiže se pri samo 3.800 o/min, a maksimalni obrtni moment od 205 Nm prostire se između 1.800 i 2.800 o/min.

Fabrika deklariše prosečnu potrošnju od samo 3,8 litara na 100 kilometara, što je 0,6 litara manje nego u prethodnoj verziji. Međutim, da li je to tako i na drumovima Srbije sa našim gorivom, blago rečeno sumnjivog kvaliteta?
Automobil smo testirali u vožnji po gradu i na otvorenom drumu. Iako dizelaš ima malu zapreminu, pokazao se kao potpuno dorastao relativno lakoj karoseriji. Prazan auto ima nešto manje od 1,2 tone.

Maksimalna brzina iznosi 180 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do "stotke" potrebno je 12,5 sekundi, što ovu Toyotu čini vrlo hitrom.

Test završavamo prosekom od 5,9 litara dizela. Na otvorenom, pri 120 km/h protrošnja iznosi samo 4,9 litara, dok smo na magistrali uz umerenu vožnju zabeležili prosek od samo četiri litra, što je za svaku pohvalu.
Već smo pomenuli da je karoserija dizajnirana u tipično japanskom stilu koji je izazavao oprečne komentare.

Kada uđete u Auris, smesta ćete primetiti da je i kabina dizjanirana po istom proncipu. Očigledno je da je uzor dizajnerima bio sportski kupe GT 86. Zato ima puno ravnih uspravnih površina, a malo simetrije.

Toyota je zadržala istu dimenziju međuosovinskog rastojanja, 2.600 mm, kao kod prethodnog medela, a ukupna dužina je povećana za samo 30 mm, pa je novi Auris jedan od najkompaktnijih automobila u nižoj srednjoj klasi.
To se, na svu sreću, ne primećuje previše po prostoru na zadnjoj klupi. Naravno, dvometrašima će biti tesno, ali će osobama prosečne građe i deci biti potaman, što ga čini dobrim porodičnim autom.

Prtljažnik od 360 litara je ispod proseka klase, ali dobra vest je da je pravilnog oblika, tako da lako može da se iskoristi svaki njegov kutak.

Kod skupljih oprema, pa i u paketu Style, dobija se praktična pregrada kojim prtljažnik možete da podelite po visini.
U vožnji, poboljšana je upravljivost, ali bismo voleli malo više snage, bolji odziv na "gasu" i osećanje da postoji još rezervi snage kada je to potrebno.
Ovaj Auris košta 19.200 evra.

Toyota Auris 1.6 Valvematic Sol

Toyota Auris 1.6 Valvematic: zapremina 1598 ccm; snaga 97 kW (132 KS) pri 6.400 o/min; obrtni moment 160 Nm pri 4.400 o/min
Još jedan interesantan model je jači od dva trenutno ponuđena benzinca, i spakovan sa najjačim nivoom opreme Sol. Uvek smo potencirali da je doživljaj boravka u automobilu potpuno drugačiji kada je on krcat opremom.

Pored toga, tu je i vrlo srčani benzinac zapremine 1.6 litara koji bitno pojeftinjuje automobil u odnosu na dizelaša.

Recimo, ova verzija sa najbogatijim paketom opreme je čak hiljadu evra jeftinija od skromnije opremljenog Aurisa 1.4 D-4D koji smo vam predstavili na početku. Za nekoga ko ne prelazi previše kilometara, a želi i može da priušti komfor, ovo je verovatno optimalan izbor.
Na benzinskom motoru je upotrebljen najsavremeniji sistem varijabilnog upravljanja ventilima, koji pored promene faze menja i veličinu hoda ventila.

Na taj način se optimizuje protok fluida kroz komoru za sagorevanje u zavisnisti od broja obrtaja i opterećenja. Rezultat je, pored smanjenja potrošnje i performansi, pre svega elastičnost u vožnji.

Motor maksimalne snage 132 KS pri 6.400 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 160 Nm pri 4.400 o/min u lakom autu se ponaša gotovo kao da ima dva litra.
To pokazuju i brojke. Sa maksimalnom brzinom od 200 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10 sekundi, on je ubedljivo brži od hibridne verzije i ima iste performanse kao model sa dvolitarskim turbo-dizel motorom.

Prosek potrošnje na testu iznosio je vrlo dobrih 7,7 litara.
Toyota je ozbiljno poradila na upravljivosti svog najpopularnijeg modela. Pored krutosti šasije, tvrđe je i oslanjanje, a auto ima mnogo preciznije i direktnije upravljanje i neizmerno bolji osećaj u vožnji u odnosu na prethodnu verziju. Sada je Toyota dostigla najbolje u klasi.

Interesantno je da modeli sa motorima 1.33 i 1.4 D-4D imaju pozadi klasičnu torzionu osovinu, a jači poseduju multilink vezu. Mi u vožnji nismo primetili bitnu razliku, a kako je Toyota u pitanju, nismo je ni očekivali.
Ova verzija Aurisa košta 18.200 evra.

Toyota Auris Hybrid Sol

Toyota Auris Hybrid: zapremina benzinskog motora 1798 ccm; ukupna snaga hibridnog sistema 100 kW (136 KS)
Iako Vlada Republike Srbije ni najmanje ne misli na ekologiju i kupcima automobila sa hibridnim pogonom subvencije nudi samo na papiru, Toyota je ipak u svojoj ponudi na našem tržištu zadržala i Auris Hybrid.

Komponente jesu preuzete iz prethodne generacije, odnosno iz aktuelnog Priusa, ali su unapređene, a i sam auto je konstruisan tako da sve bude maksimalno usklađeno.
Za početak, prtljažnik je identičan kao i kod ostalih verzija, a baterije su praktično nevidljive. To znači da vam je na raspolaganju svih 360 litara prtljažnog prostora.

Razlike u unutrašnjosti u odnosu na benzince i dizelaše nisu velike. Umesto ručice menjača tu je džojstik kojim se određuje "D" (drive), "R" (rikverc) i "N" (neutralni) mod.
Nešto je dalje postavljen nego kod Priusa i Aurisa Hybrida prethodne generacije, ali je bar veliki "P" taster za parking mod postavljen tako da je tačno na dohvat ruke.

To je vrlo zgodno kada stojite na semaforu i želite da odmorite nogu od držanja kočnice. Paljenje žutog svetla ne stvara paniku kod vozača da će iza svi trubiti jer je prebacivanje u "D" mod izuzetno brzo i auto je trenutno spreman da krene.
Kako se ponaša hibridni sistem i kada auto ide samo na struju, s obzirom da je ovo potpuni hibrid?

U suštini, auto uvek kreće samo uz pomoć elektromotora, a ubrzo se aktivira i benzinac zapremine 1.8 litara.

Ukoliko vozite konstantnom brzinom i ako su uslovi optimalni u smislu da motor ima radnu temperaturu, da vam ne rade klima ili grejanje, potreba za benzinom će se drastično smanjiti. U stvari, tek tada su mogući podaci o potrošnji koje navodi fabrika.
U praksi to izgleda drugačije. Grejanje radi uz pomoć rashladne tečnosti koja, da bi se zagrejala, zahteva i rad benzinca.

Tako se recimo dešava da, dok stojite na semaforu, kako isključite grejanje tako se isključuje i benzinski motor.

Ipak, sa otežanim uslovima vožnje, potrošnja hibrida po gradu se kretala oko 5,5 l/100 km, što je i dalje niže od realne potrošnje 1.4 dizelaša. U suštini, što je vožnja sporija i što sporije ubrzavate, ušteda je veća.
Ipak, snaga od 136 "konja" je najpribližnija snazi 1.6 benzinca, koji je sa ekvivalentnom opremom jeftiniji čak osam hiljada evra od Hybrida.

Koliko god da je velika razlika u potrošnji, računica je ipak na strani benzinca.

U odnosu na dizelaše situacija je ipak nešto povoljnija, ali to i dalje nije dovoljno da bi smo našli opravdanje za kupovinu Hybrida.
Nije ovde najvažnija samo ekologija. Odsustvo buke i vribracija benzinca dok se vozite na struju baš prija i relaksira.

Sa druge strane, elektromotor značajno utiče na performanse, pogotovo u vožnji autoputem. Dovoljno je da stisnete gas do kraja pri 130 km/h i elektromotor će vas poput turba ubrzati prilikom preticanja.

Inače, pri pomenutih 130 na sat, Auris Hybrid troši oko 6,0 l/100 km, što je slično kao kod dizel verzije. Kada ih već poredimo, recimo i to da su troškovi redovnog održavanja Hybrida niži i praktično su jednaki sa 1.6 benzincem.
Prtljažnik: 360 l
Iskreno, Hybrid je poslednji na našoj listi želja. Ovo je auto za smirene, ekološki svesne i tehnološki zahtevne kupce. Naravno, i za one sa dubljim džepom.

Problem je što hibridi još uvek nisu ono što o njima kažu.
Cena testiranog Aurisa Hybrida sa Sol paketom opreme je 26.500 evra.

Oprema za svačiji džep

Toyota uz Auris nudi pet nivoa opreme (tri za Hybrid), u rasponu cena od 14.200 do 26.500 evra (bez dodatne opreme).

U osnovnom Terra paketu dobijaju se automatski jednozonski klima uređaj, prednji podizači stakala, sedam vazdušnih jastuka, audio sistem sa četiri zvučnika, sistem za stabilizaciju automobila VSC, hill holder, LED dnevna svetla i multifunkcionalni ekran.

Oprema Luna donosi brojne ukrase od hroma i "pijano" plastike, a tu su i kožom presvučeni upravljač, audio sistem sa 6 zvučnika, točkovi od 16 inča na čeličnim naplacima, Bluetooth povezivanje sa telefonom i kamera za vožnju unazad.
Uz opremu Style dobijate aluminijumske naplatke od 16 inča, tempomat i multifunkcionalni ekran u boji sa Toyota Touch sistemom.

Najbogatija standardna oprema, Sol, sa sobom donosi prednje parking senzore, novu generaciju sistema za automatsko parkiranje, podešavanje lumbalne potpore električnim putem, beskontaktnu bravu, dvozonski klima uređaj i ukrase od kože na instrument tabli.

Ono što se iz spiska opreme ne vidi jeste da svaki nivo opreme sa sobom donosi drugačiju atmosferu u kabini, počev od vrste ukrasnih materijala na komandnoj tabli, pa čak do izgleda instrument table.

Važno je napomenuti da ni najsiromašniji nivo opreme ne izgleda jeftino i neprimereno za ime koje nosi, ali da Sol verzije čak odudaraju od proseka niže srednje klase sa kožnjim umecima na komandnoj tabli i vratima.
Niste valjda sada još više zbunjeni? Šta odabrati, kako se odlučiti?

Kao i prilikom izbora bilo kog drugog automobila, najpre razmislite za šta vam je automobil potreban, koliko biste kilometara prelazili, koliki luksuz želite.

A, ako već volite zeleno, onda ćete znati i sami... Kvalitet i pozdanost Aurisa već je poslovičan, dizajn je nešto sa čim se može živeti, a mogućnost izbora je špil karata u kome su, uglavnom, sve jake karte.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više informacija o modelu Toyota Auris možete saznati na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik benzinskih i dizel verzija možete pronaći ovde.

Cenvonik Auris Hybrid modela možete videti ovde. Toyota Auris
model 1.4 D-4D 1.6 Valvematic 1.8 VVT-i Hybrid
zapremina (l) 1364 1598 1798
snaga (kW/KS) 66/90 97/132 100/136
dimenzije (mm) 4275/1760/1460
međuosovinsko ras. (mm) 2600
prtljažnik (l) 430/1335
maksimalna brzina (km/h) 180 200 180
ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,5 10 10,9
prosečna potrošnja (l/100 km) 3,8 5,9 3,8
emisija CO2 (g/km) 99 138 87
Oprema

Style: ABS, BA, EBD, TRC, VSC, EBS, HAC, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci, jastuk za kolena, prednje i zadnje vazdušne zavese, automatski jednozonski klima uređaj, električni podizači prednjih stakala, multifunkcionalni kožom obloženi upravljač, putni računar, radio/CD/MP3 sa šest zvučnika, Bluetooth, ekran 6,1 inč osetljiv na dodir, aluminijumski naplaci 16 inča, LED dnevna svetla, elektropodesivi grejani retrovizori, maska i branik sa hromiranim detaljima, hrom lajsne na prozorima, dvostruko dno prtljažnika, hrom detalji na komandnoj tabli, stub vrata i zadnji branik sa crnim "pijano" detaljima.

Sol (dodatno na Style): aluminijumski naplaci 17 inča, beskontaktna brava, električni podizači svih stakala, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, elektropreklopivi retrovizori, senzori za kišu i svetlo, dvozonski klima uređaj, sedišta u kombinaciji kože i tkanine, grejači sedišta napred, kožni detalji na centralnoj konzoli, multiinformacioni ekran, hrom lajsne na bočnim prozorima i masci hladnjaka, sistem za automatsko parkiranje sa senzorima napred i nazad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: