Peugeot 3008 1.6 HDi

Kada stvara automobil koji treba da bude kompromis, da pokrije niz različitih potreba i zadovolji raznovrsna interesovanja, proizvođač puno rizikuje, jer može da se desi da, umesto vozila koje treba da bude „svakome sve“, na tržište izbaci kreaciju koja nikome ne donosi ništa. Peugeot je, kombinujući kompaktni krosover, miniven, limuzinu i karavan, te dodajući svemu nešto SUV gena, bez sumnje pogodio metu. Zato je 3008 mešanac s rasom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2011.

22:00

Default images

Tekst i foto: Aleksandar Babić

Spreda ga karakteriše predimenzionirana maska hladnjaka, „iskežena čeljust“, zaštitni znak Peugeot dizajna u protekloj deceniji, koji sa novih modela kuće postepeno nestaje.

Posmatran sa boka auto izgleda nedorečeno: njegovi tvorci kao da su se razmišljali da li da mu daju preovlađujuće muskulozan ili zaobljen profil, pa su ostavili oba, prvi na blatobranima, drugi na svim ostalim mestima.
Peugeot 3008: Dužina: 4365 mm, Širina 1910 mm, Visina 1635 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2613 mm
Na zadnjoj strani pažnju privlače višeugaone svetlosne grupe, nastale u srećnom braku bumeranga i trougla, koje su istaknutije ukoliko je karoserija u nekoj kontrastnoj nijansi.

Inače privlačna, crvena boja našeg test auta nije dopuštala ovim maštovito i fino izvajanim pozicijama da vizuelno budu onoliko upadljive koliko to po karakteru jesu.
U unutrašnjosti dominira centralni greben - naslon za ruku - koji strogo razdvaja prostor vozača i suvozača.

Čovek se za volanom može prepustiti atmosferi pilotskog kokpita koje se ni SAAB ne bi postideo.

Pomenuti greben je ogroman - rukom mu potražite dno i ona će utonuti do lakta. Unutra bez problema ulazi dvolitarska flaša i ostaje još dosta mesta.

Proizvođač ističe podatak o 50 litara prostora za odlaganje stvari, raspoređenog na različitim pozicijama u kabini.
Linije enterijera su odmerene, pretežno konzervativne, oplemenjene hromiranim, „piano finiš“ i kožom optočenim detaljima.

Glavna pozicija na centralnoj konzoli pripada ekranu putnog računara i audio uređaja. On prikazuje čitavo obilje menija i podataka, a grafika mu je pomalo sirova i tevtonska.

Dugmići radio-cd plejera i komande cirkulacije vazduha isuviše su sitni, a ne bi se reklo da je na tolikom prostoru bilo teško postaviti nešto jednostavnije za rukovanje.
Foto: Peugeot
„Satelit“ komande audio sistema i tempomata smeštene su iza volana i to rešenje smatraće nepraktičnim svi oni koji vole da su postavljene na upravljaču.

Izrečene primedbe, priznajem, podsećaju na cepidlačenje. Jednostavno, vozačev prostor je uredno osmišljen i izveden, uz nekoliko (pomenutih i minimalnih) propusta u domenu praktičnosti.

Drugačije rečeno: kad se smestite za volan ovog „lava“, ne izlazi vam se napolje.
Prednja sedišta su široka, prostrana i udobna, a nedostaje im nešto bočne podrške.

Zadnja klupa bila bi prijatnije mesto za boravak uz još malo slobode za kolena i ponešto prostora u stranu.

Podignuta vozačka pozicija i obilje staklenih površina daju odličnu preglednost napred i bočno.

Kod parkiranja unazad pomažu zvučni senzori, ali i grafika bord kompjutera: prikaz nalik na napad čudovišta u filmu „Alien 2“ demonstrira kojim se krajem repa auta približavate prepreci.
Plastika instrument table meka je i fina na dodir, ali u vožnji ume da zacvrkuće.

Kvalitet uklapanja plastičnih oplata B stuba nije sasvim zadovoljavajući, a zadnja leva vrata zatvaraju se neobjašnjivo teško, uz skandalozan zvuk koji tu operaciju prati.

Ako ovaj greh ide na dušu fabrici, onda je, barem u proizvodnji ovog primerka, mogla više da se potrudi u završnoj obradi.
Tvrda pomična pregrada u prtljažniku omogućuje njegovu podelu na spratove, što je vrlo inteligentna solucija pri raspoređivanju tovara.

Peta vrata su horizontalno deljiva, mada se njihov donji segment može smatrati i branikom koji se obara.

Takav, pretvoren u policu, on daje praktičnost pri utovaru kabastijeg tereta, dok sam trpi opterećenje do 200 kilograma.
Foto: Peugeot
Kapacitet gepeka je 432 litra, a sa potpuno oborenim naslonima zadnjih sedišta (preklopivim i u odnosu 60:40), njegov volumen raste na 1 241 litar.

U prtljažniku se nalaze i tokom vožnje punjiva baterijska lampa, kao i utičnica od 12 volti, jedna od tri, koliko ih 3008-ica poseduje.
Možda kupcima ovakvih automobila, komfornih transportera ljudi i prtljaga, to i nije presudna stavka, ali motor i transmisija spadaju u ponajbolje elemente Peugeota 3008.

Dizelaš od 1.6 litara korektno je zvučno izolovan i, kako proizvođač i obećava, istovremeno je dinamičan i rafiniran.

„Lav“ sa više lica stvoren je da bude praktičan, ali je i te kako spreman da ispolji agresivnost, pa agregat od 112 KS rado i agilno u ofanzivu natera vozilo teško 1 590 kilograma.

Turbo-rupa se ne oseća, motor osetno i žustro povlači od 2 200 obrtaja nadalje.
Motor: 1.6 HDi; Zapremina: 1560 ccm; Snaga: 83 kW (112 KS) pri 4000 o/min; Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1750 o/min, Menjaè: ruèni šestostepeni ili poluautomatski šetostepeni; 0-100km/h: 12.2 s (12.6 s poluautomatski menjaè)
Na vijugavijim putevima treba malo vrednije šaltovati, ali to se višestruko isplati, već i zbog prijatnog iznenađenja koje se oseti pri spoznaji da se s ovim autom možete sjajno zabaviti.

Hod pedale kočnice izvanredno je podešen - i za silovita usporenja dovoljan je lak i mekan, dozirani dodir.
Zanimljivo je da se na putu ni u jednom trenutku ne javlja pomisao pada kako bi 3008-ica mogla da bude i SUV sa 4x4 pogonom.

Verovatno je osećaj za volanom „isuviše normalan“, a povremeno pojačano naginjanje oko uzdužne ose u oštrijim krivinama jedini je podsetnik na činjenicu da auto ipak ima podignuto težište.
Ovaj Peugeot obiluje elektronikom koja se možda čini suvišnom, ali već posle kratke upotrebe postaje očigledno koliko olakšava život; dobar primer je električna parkirna kočnica.

Zanimljiv je i „grip control“, koji predstavlja evoluciju i spregu elektronske kontrole stabilnosti i sistema protiv proklizavanja pogonskih točkova.

On optimizuje trakciju na prednjoj osovini, dejstvuje u pet programa rada (standard, ESP, za svaki teren, sneg i pesak) i njime se upravlja dugmetom na sredini centralnog grebena.
Foto: Peugeot
Za vreme našeg testa auto nije ni mažen ni pažen, prošao je pentranja po Suvoboru i Rudniku, kao i gradske gužve pre otvaranja „Gazele“, i, zavisno od situacije, trošio je u proseku od 5,9 do 6,5 litara evrodizela.

Ta vrednost svakako je veća od fabrički deklarisanih 5,2 litra u kombinovanom ciklusu.
Verano motors nudi 3008-icu u benzinskoj i dizel verziji, i u tri paketa opreme: confort pack, premium i premium pack.

Najjeftinijeg benzinca (motor od 1 600 ccm, 120 KS, petostepeni manuelni menjač) treba platiti 19 980 evra, dok najskuplji dizelaš (dvolitarski agregat, 163 KS, automatska transmisija) stoji 28.610 evra.

Spisak opcija je dugačak i ne naročito pregledan, te iziskuje podrobnu analizu. Tek, pri sredini cenovne skale, u rasponu između 22 000 i 23 500 evra, nalazi se ono čime čovek u principu može biti zadovoljan.
Prikaz numeričkih podataka o vožnji na vetrobranskom staklu, zadnji parking senzori i stakleni panoramski krov predmet su doplate ili privilegija najraskošnijeg paketa opreme.

Zadovoljstva zvana „grip control“, metalik, lak metalik ili sedefasta boja, JBL audio sistem, sedišta presvučena kožom i ksenonski farovi, u svakom slučaju, naplaćuju se dodatno.

Peugeot 3008 pokriven je garancijom od 3 godine ili 100 000 pređenih kilometara, te garancijom od 12 godina na antikorozivnu zaštitu.
Odavno su prošla vremena kada su automobili slični 3008-ici bili okarakterisani kao „divan odgovor na pitanje koje niko nije ni postavio“.

Iz prve ruke mogu posvedočiti da je nekoliko mojih poznanika, rešavajući zadatak zvani „porodična motorizacija“, a videvši predstavljeni vam model, počelo da ga posmatra kao mogući izbor.

On se kupuje razumom, ali je po prirodi šarmer, lako se uvlači pod kožu, probudi emocije i privuče vas čak i ako vam nije potreban.

Taj osećaj kazuje da su u Peugeotu napravili dobar posao.

Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji.

Pogledajte kompletan cenovnik i tehničke karakteristike.

Više o modelu Peugeot 3008 možete saznati ovde.

Posetite sajt Peugeota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: