Chevrolet Cruze Hatchback

Da li ste čuli za morske orgulje? Pre putovanja na prezentaciju Cruza Hatchback, priznajem da ja nisam. Morske orgulje nalaze se u rivi, u Zadru i sviraju onako kako im more kaže.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2011.

12:04

Default images

Svi koji se nađu na rivi primetiće da se ona kaskadno spušta prema Jadranu a u svakoj sekciji rive nalaze se cevi različitog prečnika. Kada talas udari u rivu i potera vazduh duž cevi, na šetalištu se čuju različiti tonovi. Zvuk koji ove orgulje ispuštaju meni nije romantičan poput zalaska sunca u Zadru.

Poslušajte kako zvuče morske orgulje:

Mislim da ovi zvuci više odgovaraju strašnoj sceni koju je zamislio, recimo, Stephen King.

Sami ste na dečjem igralištu, u nekom malom gradu u SAD. Skoro da je pao mrak, nigde nema svetala a sve što čujete je škripa ljuljaški i klackalica (morske orgulje) koje se same od sebe pomeraju, bez dece na njima. Šta drugo možete da uradite osim da pobegnete glavom bez obzira.
Dužina: 4510 mm, Širina (sa retrovizorima): 2067 mm, Visina 1477 mm
U razgovoru sa Zadranima saznao sam da su mnogi vlasnici stanova u komšiluku Morskih orgulja to i uradili. Odselili su se jer je melodija koju orgulje proizvode prevazilazila njihov prag tolerancije, posebno tokom zime, kada duva bura i kada je more nemirno.

Morske orgulje nemaju ni “mute” ni “stop” dugme.
Benzinac: 1.6, 124 ks/91.2 kW@6400 o/min, Euro V, 154 Nm@4200 o/ min
Izgradnju ove turističke atrakcije finasirala je Hrvatska i kako sam saznao, to je koštalo oko ukupno 5,7 miliona evra.
Benzinac: 1.8, 141 ks/104 kW@6200 o/min, Euro V, 176 Nm@3800 o/ min
Jutro posle razgledanja Zadra, ekipu novinara iz Srbije čekala je prva vožnja Chevroleta Cruze Hatchback.

Chevroletovi menadžeri kažu da nije bilo lako dizajnirati automobil u Golf klasi jer on mora da izgleda sveže, ne sme biti dosadan, niti već viđen. Takođe, mora se dopasti mladima, starima, muškarcima, ženama i flotnim menadžerima.
Dizel: 2.0, 163 ks/120 kW@3800 o/min, Euro V, 360 Nm@-1000 o/min
Velika maska hladnjaka i ogroman Chevrolet znak čine auto veoma prepoznatljivim. Modeli prethodnih generacija imali su bedž veličine Fordovog, pa moram da kažem da rešenje sa ogromnim znakom na haubi izgleda mnogo bolje.
Razlike u odnosu na limuzinu počinju tek od zadnjih točkova. Zadnji deo novog Cruze-a, osim što je privlačan mora da bude i funkcionalan. Pre svega mislim na visinu krova od kojeg zavisi prostor za glave putnika na zadnjoj klupi i na prtljažni prostor.
Na vrhu poklopca prtljažnika nalazi se spojler u kojem je smešteno treće stop svetlo. Ono nije napravljeno u obliku Chevroletovog znaka, kao što je to slučaj kod Cruze-a sedana. Na petim vratima nalaze se i mali deflektori za vazduh kakve nisam video ni na jednom drugom automobilu.
Unutrašnjost Cruze-a je više nego pristojna. Dizajn je zanimljiv i moderan. Osvetljenje instrumenata je, kako ga nazivaju u Chevroletu, Ice Blue boje. Kako je Chevrolet član GM korporacije, u kabinu su ugrađeni razni delovi enterijera drugog pripadnika iste grupacije, Opela.
Upravljač je moguće podesiti i po visini i po dubini. Na njemu se nalaze komande tempomata i audio uređaja. Funkcije putnog računara birate preko dugmića na ručicama pokazivača pravca a informacije se prikazuju na displeju, na tabli sa instrumentima. Veliki instrumenti uokvireni su lajsnama u boji hroma.
I dalje je najkarakterističniji element Cruze-ovog enterijera platnena površina kojom je prekriven prednji deo table, koji prelazi i na unutrašnje panele prednjih vrata. Iako izgleda lepo, ne mogu da se ne zapitam zašto su se u Chevroletu odlučili na takav korak.

Mislim da postoji dobar razlog zbog kojeg svi do jednog proizvođača (svakodnevnih) automobila na tom prostoru postavljaju dugotrajnu, izdržljivu plastiku. Zbog oštećenjna i prljanja, naravno.
Centralna konzola dobro je osmišljena. Svi dugmići postavljeni su visoko, na dohvat ruke vozaču i pa tokom vožnje ne zahtevaju od vozača da spusti pogled sa puta da bi nešto podesio. To važi i za poziciju ekrana koji je smešten na vrhu centralne konzole.
Kao i na Sedan verziji, veoma je lako naći dobru poziciju za vožnju. Kombinacija visoke ivice stakla i centralne konzole koja se obavija oko vas daje vam utisak sigurnosti i ušuškanosti tokom boravka u kabini.
Na prezentaciji sam vozio verziju sa 1,8 benzinskim motorom koji ima 141KS. Kao i svi moderni benzinci, odličan je za krstarenje putevima ravnomernom brzinom. Izuzetno je lagan za vožnju, tih je i ima nisku potrošnju goriva.
Prosečna potrošnja iznosila je 5,9 litara na 100 kilometara. Ruta na prezentaciji je vodila od Zadra prema Pagu i nazad. Putevi su bili tipični za primorske krajeve - puno dugačkih pravaca i česti usponi i spuštanja niz planine blizu obale.
Komande tempomata: Lako se kontrolišu samo palcem leve ruke.
Veoma je lako kliznuti preko maksimalne dozvoljene brzine kretanja jer je u kabini zaista veoma dobra zvučna izolacija. Nema buke točkova i nema buke motora. U takvim uslovima tempomat je jako korisna sprava jer možete zadati konstantnu brzinu kretanja.

Tempomat možete deaktivirati ili komandom na upravljaču, ili pritiskom na papučicu kočnice ili promenom stepena prenosa (ako je reč o ručnom menjaču).
Lepe aplikacije prostiru se duž èitave centralne konzole.
Kada dođe trenutak da se izvrši preticanje ili kada počnete da se penjete uz planinu, morate narušiti tu tišinu koja je vladala u kabini tokom ravnomerne vožnje. Kao i kod svih konkurenata u ovoj klasi, bilo da su iz Azije ili iz Evrope, kada su vam potrebni snaga i ubrzanje, skalu obrtomera morate držati preko vrednosti od 3 500 obrtaja.
Ako vam to zvuči grubo, pogledajte sve one brojke u tehničkim specifikacijama, videćete da je motor jednostavno tako napravljen.

Maksimalnu snagu razvija na 6 200 obrtaja. Počinje da vuče tek od 3 800 obrtaja. To znači da ako pretičete vozilo koje se kreće brzinom od 80 km/h morate da prebacite u treću brzinu i da ne menjate stepen prenosa do samog kraja procesa preticanja. U suprotnom, preticanje će trajati duže nego što je bezbedno.
Mislim da je važno da vozači koji su navikli da svoje automobile svakodnevno koriste u nižem opsegu obrtaja, kada se motor jedva čuje, znaju ovo. Oni se često plaše da udare po gasu kada je to neophodno zbog buke koja tada nastaje jer misle “da će motor da se ošteti”. Iako znaju da njihov auto ima 120 ili 140 konja, ne znaju da većina tih konja mirno spava sve dok se skala obrtomera ne potera preko 5 000 obrtaja.
Prostora na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno, a prvo će vam nestati prostora za noge pa tek onda za glavu. Na fotografiji vozačko je sedište pomereno u nazad skoro do svoje maksimalne vrednosti.
I prtljažnik je iznenađujuće veliki, pravilnih je ivica i zapremine je 413 litara.
Paški most u pozadini.
Tri motora su u ponudi za Cruze Hatchback. Pored 1.8 (141KS) koji sam probao na prezentaciji, postoji i slabiji 1.6 (124KS) motor. Kupci mogu da biraju između petostepenog ručnog menjača ili šestostepenog automatika.
Za sada je u ponudi 2.0 dizel (163KS) koji se isporučuje sa šestostepenim menjačem, bilo da je on automatski ili manuelni. Početkom 2012. godine u ponudi će se naći i 1.7 dizel motor.
Cena Cruze-a sa pet vrata startuje od 11 699 evra. Reč je o LS paketu opreme koji ima prilično bogat spisak opreme (6 vazdušnih jastuka, ESC, putni računar, elektro podesive retrovrizore sa grejačima...)

Model koji sam vozio je u LTZ paketu koji podrazumeva i automatsko paljenje svetala, 17” aluminijumske felne, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor... Cena za ovaj paket opreme startuje od 15 730 evra.
Cruze sa kožnim sedištima, koja imaju grejače, košta 17 330 evra.

Čisto da znate, u Nemačkoj sam na ulici video brendirani Cruze Hatchback na kojem piše da cena kreće od 14 000 evra.
Pogledajte komplletan spisak modela Chevroleta Cruze Hatchback, kao i kompletne tehničke specifikacije.

Zvanični cenovnik možete pronaći ovde.

Posetite zvaničan sajt Chevroleta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: