Automobili

Sreda, 28.05.2008.

16:00

VW Passat 2,0 TDI Highline

Jedan od simbola Volkswagena i nemačke automobilske industrije je sigurno model Passat. Možda ne toliko popularan i rasprostranjen kao Golf, ali jednako važan i cenjen na svim svetskim tržištima.

Izvor: B92

Default images

Iako je aktuelna generacija VW Passata na tržištu od 2005, mnoštvo verzija, kombinacija motora i opreme, čine ovaj automobil konstantno interesantnim i prilagodljivim svim željama kupaca. Sledeći zlatno ”balkansko pravilo” da Passat nije Passat ako mu na poklopcu prtljažnika ne stoji oznaka TDI, izabrali smo najpopularniji 2,0 litarski agregat, ali u najluksuznijem Highline paketu opreme, što testirani automobil čini spojem luksuza, kao i snage i ekonomičnosti po kojoj su TDI motori poznati.

Dodatan razlog za testiranje baš ove verzije i ovog motora je i specifičnost našeg tržišta gde su kupci naklonjeniji ulaganju u opremu nego u pogon pa je tako Passat 2,0 Highline, san svakog ”Vagenovca” sa ovih prostora, jer kombinuje visok stepen luksuza i famozni dizel agregat. Dakle, sve ono što je potrebno da bi komšije bile ljubomorne, a i da bi se na otvorenom putu osećali kao kod kuće. Ipak, krenimo redom. Dizajnerski, Passat se odlikuje svim estetskim elementima koji pokazuju pripadnost VW koncernu. Tu prvenstveno mislimo na dizajn prednjeg dela, hromiranu masku i oblik farova koji podsećaju na ostale modele porodice iz Wolfsburga.

Iako je Passat sasvim skladan i dizajnerski prijatan automobil, dosta njegove privlačnosti ”otela” je Jetta, sa veoma sličnim izgledom i samo nešto manjim dimenzijama. Utisku luksuza doprinose i hromirani detalji na karoseriji i ukrasne lajsne.

Luksuz iz više klase

Međutim, to je sve tek najava za ono što vas čeka kada se smestite na sedišta Passata Highline. Besprekorna ergonomija, komfor i udobnost očigledno su bili jasni ciljevi konstruktora koji su, moramo priznati, i dostignuti.

Vozačka pozicija je dobra, kao i preglednost, a bez obzira na visinu, nećete imati problema sa nalaženjem idealne pozicije. Sve komande su na dohvat ruke, a njihov raspored je logičan, pa je snalaženje maksimalno olakšano. Ipak, crveno osvetljenje kontrolnih satova i plavo centralnog displeja, nije baš dobar izbor i ne samo da zamara oči vozača nego je i slabo čitljivo. Displej bord kompjutera, koji se nalazi ispred vozača preuzet od ”braće” iz porodice Audi, oduševljava lakim upravljanjem. Luksuzan, mada pomalo nepotreban detalj su i hromirani prstenovi satova kao i natpis ”Passat” između njih koji izgleda treba da podseća vozača u kom se automobilu nalazi.

Pored kožnih sedišta sa bočnim osloncem, testirani Passat bio je krcat opremom. Zonski klima uređaj, biksenonski farovi koji prate skretanje, kvalitetan audio sistem sa CD šaržerom, tonirana stakla i slično, sve ovo doživljaj vožnje podiže na viši nivo. Ako se pri tome doda i udobnost koja je zagarantovana kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, slika o Passatu Highline je potpuna.

Skriva informacije

Ova visoka udobnost ima i svoju ne tako svetlu stranu. Naime, iako Passat sa uspehom ”pegla” neravnine na putu i sprečava vibracije svake vrste, svojom mekoćom i udobnošću, ovaj automobil sprečava i da neke bitne informacije nađu put do vozača. Ovo konkretno znači da je feedback, odnosno odgovor koji vozač dobija preko volana ili ogibljenja o tome šta automobil zaista radi na putu, veoma slab, a to za rezultat ima dovođenje vozača u opasnu zabludu. Prilikom prolaska kroz brže krivine, karoserija se dosta naginje, a proklizavanje prednjeg dela ne oseća se sve dok nije jako izraženo. Oštrijom vožnjom kroz vezane krivine rizikujete veoma opasno zanošenje zadnjeg dela koje verovatno nećete moći da kontrolišete baš zbog toga što vam automobil neće na vreme ”javiti” šta se sa njim dešava.

Stoga, ovaj Passat nikako nije auto za agresivniju vožnju, iako bi motor i šestostepeni menjač odgovarali zadatku, jer jednostavno nedefinisan osećaj nije dovoljan da bi se sa automobilom sigurno upravljalo. Auto-put i krstarenje gradom su mesta na kojima se Passat najbolje oseća.

Proverene vrednosti motorizacije

Jedna od svetlih strana ovog automobila je motor. Pretpostavljamo da se do sad već sve zna o popularnom VW-ovom TDI motoru od dve litre. Ipak, ukratko da ponovimo 140 KS, 320 Nm, 9,8 sekundi do 100 km/h i 210 km/h maksimalne brzine. Sve su ovo vrednosti koje možemo da potvrdimo, a posebnu pohvalu zaslužuje brz odziv na gas i efektna reakcija motora koji ubrzava počev od 1900 obrtaja pa sve do crvenog polja.

Svemu ovome doprinosi i šestostepeni manuelni menjač (DSG je opcija) koji bi mogao biti malo precizniji. Po pitanju potrošnje, 2,0 TDI motor, opravdava očekivanja, ali za, prosečno, dve litre premašuje i obećanja fabrike. Ipak, dobijene vrednosti na testu, 8,6-9,0 litara pri gradskoj vožnji i 6 do 7 litara na auto-putu, su sasvim prihvatljive cifre, imajući u vidu 140 raspoloženih konja i oko 1500 kg mase vozila.

Zahteva privikavanje

Dinamički utisak Passata kvari elektronska ručna kočnica ili ”ručna na dugme” kako se popularno zove. Naime, reč je o elektromehaničkom sistemu koji koči zadnje točkove pritiskom na dugme koje se nalazi sa leve strane, iznad prekidača za farove. Vozačima Mercedesa ovaj sistem može se učiniti poznatim, ali nije isti kao u njihovim automobilima.

”Otpuštanje” ručne kočnice kod Passata vrši se pritiskom na papučicu kočnice i ponovnim pritiskom na dugme. Ovo perfektno funkcioniše kada se parkirate, no zna da veoma iritira kada treba da krenete sa uzbrdice ili treba da izvedete komplikovan manevar. Naime, ne možete krenuti kada je ručna povučena, a rešenje je da je otpustite u momentu kada se već automobil ”napinje”. Tada kroz prozor dolazi miris sagorele lamele kvačila jer će te samo onda dobiti željeni efekat. Ako svakodnevno koristite ručnu kočnicu, onda ovaj sistem ne dolazi u obzir, jer nije efikasan, te zahteva privikavanje i novu tehniku upotrebe za razliku od klasične i jednostavne ručne kočnice.
Na kraju našeg kratkog druženja sa Passatom 2,0 TDI Highline, dolazimo i do neprijatnog pitanja cene...

A zašto ”neprijatnog” pitaće se neki? Pa, zato što automobil ove klase, opreme, motora i reputacije ne može da bude jeftin, pogotovo što dolazi iz kompanije koja ”ne prašta” kada je o ceni reč. Tako da je cifra koju je potrebno izdvojiti da bi ste postali vlasnik ovog modela 36.810 evra (sa PDV-om), što je pozamašna svota, čak i kad imamo u vidu svu opremu i luksuz.

Ipak, s obzirom na udobnost i komfor Passata Highline kao i utisak da je ovaj automobil bliži modelu Audi A6 nego Opel Vectri, koja mu je realno kolega u klasi, možda nekom i ima smisla ova visoka cena. Kvaliteti koje nudi su visoko cenjeni, a sa manama koje ima, možda se nekako i može živeti...

Piše: V. Herbez, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: