Kolekcionare trese groznica: Prodaje se Fanđov Ferrari

Legendarni automobil koji je Huan Manuel Fanđo vozio na čuvenoj trci Mille Migglia 1956. godine, Ferrari 290 MM, biće ponuđen na prodaju 10. decembra na jednoj aukciji u Njujorku.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2015.

13:01

Default images
Foto: RM Sotheby's

Ferrari 290 MM jedan je od najvrednijih i najređih modela u istoriji automobilizma - fabriku su napustila svega 4 vozila.

Vozilo čiju karoseriju je izradio Scaglietti, pogonjeno je 3.5 litarskim V12 motorom koji je u to vreme bio u stanju da proizvede 320 ks pri 7.200 o/min. Bilo je to dovoljno da automobil razvije maksimalnih 280 km/h.
Foto: RM Sotheby's
Primerak koji će se naći na aukciji kuće RM Sotheby's poseban je zato što je za njegovim upravljačem svojevremeno sedeo Huan Manuel Fanđo, jedan od najboljih vozača u istoriji auto-moto sporta.

Automobil je napravljen specijalno za Fanđa koji ga je vozio na trci Mille Miglia 1956. godine, gde je zauzeo četvrto mesto, dok je prvi kroz cilj prošao takođe jedan Ferrari 290 MM kojim je upravljao Euđenio Kasteloti.

Bio je to početak uspešne trkačke karijere ovog modela koji je kasnije pobeđivao na mnogim takmičenjima.
Foto: RM Sotheby's
Stručnjaci tvrde da je Ferrari 290 MM jedan od najpoženijih i najvrednijih kolekcionarskih primeraka, a njegovu cenu na tržištu teško je odrediti.

Poređenja radi, Fanđov trkački Mercedes-Benz W196 iz 1954. dostigao je na jednoj aukciji 2013. godine cenu od čak 22,7 miliona evra.

Koliko će bogati kolekcionari biti spremni da plate za ovaj Ferrari, saznaćemo 10. decembra, kada će automobil biti ponuđen na aukciji u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: