Još brži, još "luđi" Tesla S: 0-96 km/h za 2,8 s!

Ilon Mask ne prestaje da iznenađuje svet. Baš kada smo pomislili da je iz Modela S izvukao maksimum, on je najavio nova unapređenja ovog luksuznog električnog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 18.07.2015.

11:08

Default images
Foto: Tesla Motors

"Gde je granica? Granice nema."

Ovako bi mogao da glasi moto Ilona Mask, čoveka čije vizije danas oblikuju svet sutrašnjice.

Kada je 2008. pokrenuo proizvodnju električnih automobila, Mask je odmah postavio visoke standarde. Nakon što je preležao dečije bolesti sa modelom Tesla Roadster, 2012. predstavio je luksuznu limuzinu na električni pogon - Model S.

Od svog nastanka, ovaj automobil je neprestano usavršavan, kako hardverski tako i softverski.

Unapređenja iz 2014. ostavila su i bukvalno bez daha sve one koji su imali priliku da se bar nakratko provozaju najmoćnijom verzijom, S P85D, i osete njegovo suludo ubrzanje (0-96 km/h za 3,2 s).
Foto: Tesla Motors
I dok bi se većina ljudi zadovoljila takvim performansama, Mask se rukovodio sportskom maksimom "brže, dalje, jače".

Kao rezultat nastao je Tesla S 90, odnosno skup poboljšanja aktuelnih verzija Modela S, od kojih je najspektakularnije ono koje se odnosi na performanse automobila.

Takozvani "ludilo mod", koji u modelu P85D omogućavao ubrzanja karakteristična za jedan Ferrari ili Lamborghini, sada je još "luđi".

Nova, unapređena verzija - Tesla S P90D, u stanju je da od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) stigne za svega 2,8 s!

Ovaj rezultat je na nivou nekih od najmoćnijih superautomobila današnjice, kao što su Koenigsegg Regera, McLaren 675LT ili Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce.

Ilon Mask je saopštio i da Tesla S P90D, iz stanja mirovanja, prelazi distancu od četvrt milje (oko 400 m) za svega 10,9 s.
Foto: Tesla Motors
Iako je podatak o ubrzanju najzanimljiviji onima koji vole sportsku vožnju, za jedan elektromobil veoma je važna autonomija kretanja.

Nova verzija Modela S ima u nazivu oznaku "90" zato što ima baterije većeg kapaciteta - 90 kWh, što omogućava povećanje radijusa kretanja automobila za 5% u odnosu na verziju sa baterijama od 85 kWh.

U Tesla Motorsu kažu da sa jednim punjenjem baterija sada moguće preći i do 480 km, dok je prethodno autonomija iznosila 458 km.

Sva unapređenja će biti dostupna na novim modelima, a vlasnici starijih verzija Tesle S moći će da izvrše nadogradnju svojih vozila u fabrici.

Za baterije od 90 kWh doplata iznosi 3.000 dolara, a za najnoviji "ludilo mod" čak 10.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: