Novi GT koncept - povratak Fordovog superautomobila

Ford je uspeo da novi koncept sportskog modela GT sačuva kao tajnu do samog otvaranja auto-salona u Detroitu i priredi veliko iznenađenje ljubiteljima ove vrste automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

09:38

Default images

Po svemu sudeći, najveća zvezda detroitskog sajma automobila biće vozilo iz domaće fabrike.

Novi koncept Fordovog super-sportskog automobila dizajnom spoljašnjosti nadovezuje se na prethodnika koji se proizvodio 2005-2006. godine.
Automobil ima prepoznatljivu nisku siluetu, naglašene prednje i zadnje blatobrane, a izgled farova i stop svetala jasno ukazuje na "krvnu vezu" sa prethodnom generacijom.
Kabina je konstruisana kao jedinstvena ćelija od ugljeničnih vlakana, dok se vrata otvaraju vertikalno. Pozadi se nalazi automatski prilagodljivi spojler koji se aktivira po potrebi.
Veći deo konstrukcije i karoserije izrađen je od aluminijuma i ugljeničnih vlakana kako bi se smanjila težina vozila, a Ford tvrdi da je novi GT koncept jedan od automobila sa najboljim odnosom snage i mase.

Kokpit je minimalistički, sa volanom čiji dizajn je inspirisan upravljačem F1 bolida.
Za pogon je upotrebljen centralno postavljeni 3.5 litarski twin-turbo V6 EcoBoost koji proizvodi "preko 600 ks".

Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću sedmostepenog menjača sa duplim kvačilom.
Ford je saopštio da novi GT koncept nije samo još jedna dizajnerska studija i da će se do kraja 2016. u prodaji naći produkcijska verzija ovog superautomobila.

Pogledajte detaljan prikaz novog Forda GT:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: