Isporučen prvi Volkswagen XL1

Nakon godina istraživanja i testiranja, prvi primerak serijske verzije futurističkog dvoseda XL1 isporučen je svom vlasniku. Volkswagen je na taj način zaokružio projekat razvoja ekonomičnog automobila koji prema specifikacijama troši manje od jednog litra goriva na 100 km.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

10:02

Default images

Osim što svojim izgledom odudara od ostalih modela automobila koje viđamo na putevima, XL1 jedinstven je zbog svoje izuzetno niske potrošnje goriva. Ovaj automobil uz pomoć plug-in hibridnog pogona koji se sastoji od dvocilindričnog 0.8 litarskog TDI motora sa 48 ks i elektromotora sa 27 ks prosečno troši 0,9 l/100 km.

Snaga se na točkove prenosi putem sedmobrzinskog DSG menjača sa duplim kvačilom, a automobil može da se kreće i samo pomoću električne energije, pri čemu sa punim baterijama prelazi do 50 km.

Ovako niska potrošnja omogućena je i zahvaljujući maloj masi vozila od svega 795 kg i naprednim aerodinamičkim rešenjima.
Prvi primerak modela XL isporučen je kupcu iz Berlina na svečanosti koja je održana u Volkswagenovoj fabrici u Drezdenu. Nemački proizvođač nije zvanično objavio cenu ovog automobila, ali prema ranijim najavama za njega je potrebno izdvojiti oko 110.000 evra. Volkswagen planira da proizvede seriju od 50 automobila, a dalja proizvodnja zavisiće od potražnje.

Iako je najbitnija karakteristika ovog modela njegova mala potrošnja, s obzirom na veoma visoku cenu, to neće biti osnovni motiv za kupovinu. Malobrojni budući vlasnici koji su u mogućnosti da izdvoje neophodnu sumu želeće da ga imaju jer se XL1 toliko razlikuje od drugih aktuelnih modela automobila.

Da imate dovoljno novca, da li biste se odlučili za XL1 i zbog čega?

Saznajte više o Volkswagenu XL1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: