Kako Tesla malim koracima ide ka vrhu

Auto-industrija je glomazna grana koja se veoma sporo i teško menja. Veliki često nisu spremni na malobrojne izazove koji stižu od malih proizvođača poput Tesla Motorsa.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

16:21

Default images

Ipak, ni kod Tesle nije sve savršeno. U jesen 2013, u vreme kada su mediji o ovom proizvođaču pisali samo hvalospeve i kada je američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) objavila je da je Model S postigao najbolji rezultat u oblasti bezbednosti od svih vozila koja su do tada podvrgnuta njihovim testovima, pojavili su se problemi.

Nekoliko primeraka izgorelo je nakon što su strana tela probila zaštitno kućište u kome se nalaze litijum-jonske baterije. Iako su prekrili čitavu donju površinu automobila zaštitinim panelom, u Tesli su prevideli da mali objekti, poput raznih metalnih premeta, mogu pri velikoj brzini da udare i probiju prednji deo zaštite.

S obzirom da je u medijima velika pažnja posvećena ovim incidentima, reputacija Tesle S kao superbezbednog automobila bila je narušena. Kompanija je zbog toga bila prinuđena da što pre ispravi nedostatak i povrati poljuljano poverenje.

Nakon analize problema, inženjeri su poboljšali zaštitu na prednjem, donjem delu automobila. Ona se sada sastoji od tri odvojena elementa, od kojih su dva aluminijumska, dok je treći, i možda najvažniji, izrađen od titanijuma:



Kompanija je u međuvremenu objavila da će na svim do sada isporučenim automobilima besplatno ojačati zaštitu baterija, dok su ovi dodaci već počeli da se ugrađuju u nova vozila.

Tesla Motors reagovao je brzo u ovoj situaciji i pokazao da brine o svojim klijentima, što je veoma bitno kada se otkrije konstruktivna ili fabrička greška. Da li je nedostatak potpuno otklonjen, pokazaće vreme, ali je za kompaniju bitno da je preokrenula javnost na svoju stranu i da priče o požaru na baterijama više nisu na naslovnim stranama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: