Automobili

Ponedeljak, 02.12.2013.

09:36

Norveška: Svaki dvadeseti novi automobil - na struju

Svaki dvadeseti prodati automobil u Norveškoj je električni, a samo tokom 2013. godine prodato ih je više od 4.000, što na prvi pogled deluje neobično budući da je ta zemlja poznata po naftnim nalazištima.

Izvor: B92

Default images

U poslednjih nekoliko godina prodaja ekološki prihvatljivih vozila u toj skandinavskoj zemlji povećala se nekoliko desetina puta, pre svega zahvaljujući subvencijama i drugim povlasticama za koje su se izborili građani.

Reč je tome da kupci električnih vozila u Norveškoj ne plaćaju porez na uvoz i prvu registraciju, a mogu računati i na besplatno parkiranje širom zemlje. Takođe, vozači ne moraju da plaćaju putarinu, a u gradovima mogu da se voze i žutom trakom.

Nedavno smo objavili vest da je u prvoj polovini septembra 2013. u Norveškoj najprodavaniji automobil bio Tesla Model S i da je u tome periodu prodajom nadmašio čak i najnoviju generaciju modela Golf, dok je isti rezultat u oktobru ponovio još jedan električni model koji je popoularan u toj zemlji - Nissan Leaf. Leaf je ujedno i četvrti najprodavaniji model automobila u Norveškoj u 2013.

Izvor: B92, Tanjug

Saznajte više o tome zašto su elektromobili toliko popularni u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: