Mazda 3 na prirodni gas

Japanski proizvođač predstaviće u novembru na sajmu automobila u Tokiju koncept Mazde 3 sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG).

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2013.

14:38

Default images

Koncept ima benzinski SKYACTIV-G motor koji je prilagođen tako da osim benzina za pogon može da koristi i komprimovani prirodni gas. U Mazdi kažu da konverzija zahteva minimalne modifikacije na pogonskom sistemu, s obzirom da SKYACTIV-G benzinac već ima visok stepen kompresije koji je inače neophodan jer CNG motori sagorevaju gorivo pri visokom pritisku.

Mazda za sada nije objavila više detalja, ali je saopšteno da novi motor može biti dostupan u hečbek i sedan verzijama Mazde 3 i da će imati do 20 odsto nižu emisiju ugljen-dioksida u poređenju sa standardnim benzinskim SKYACTIV-G agregatom.

Nisu objavljene ni specifikacije motora, ali poznato je da se u ponudi nove Mazde 3 nalaze benzinske jedinice od 1.5 i 2.0 l.
U Mazdi kažu da je poslednjih godina u svetu zabeležen rast potražnje za automobilima sa CNG motorima i nagoveštavaju da će Mazda 3 opremljena ovim motorom ući u serijsku proizvodnju. Više informacija o Mazdi 3 CNG biće poznato nakon novembarske premijere ovog koncepta.

Inače, CNG koncept nije prva verzija Mazde 3 koja je opremljena nekonvencionalnim pogonskim sistemom. Pre nje, početkom oktobra, predstavljen je i model Mazda 3 Hybrid za japansko tržište.

Pročitajte više o novoj Mazdi 3 Hatchback.

Pročitajte o novoj Mazdi 3 Sedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: