Tesla uvodi punktove za brzu zamenu baterija

Proizvođač luksuznih električnih automobila, američka kompanija Tesla Motors, predstavila je u Los Anđelesu koncept brze zamene baterija. Nova usluga omogućiće vlasnicima da u roku od samo minut i po nastave svoje putovanje sa novim, punim baterijama u vozilu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

12:30

Default images

Punktovi za takozvanu "trampu" baterija biće do kraja 2013. godine postavljeni najpre u Kaliforniji, u kojoj ima najviše vlasnika modela Tesla S, a zatim i duž puta koji spaja Boston i glavni grad, Vašington.

Izvršni direktor kompanije, Elon Musk, rekao je da će procedura zamene baterija, koja traje oko 90 sekundi, biti veoma praktična i da neće iziskivati od putnika da napuštaju vozilo. Usluga će koštati između 60 i 80 dolara, a po istoj ceni, vlasniku će u povratku biti vraćene njegove originalne i potpuno napunjene baterije.

Takođe, biće omogućeno i da se baterije isporuče vlasniku na njegovu kućnu adresu. Mesta za "trampu" nalaziće se u blizini postojećih stanica za brzo punjenje, a svaki punkt koštaće američku kompaniju u proseku oko pola miliona dolara.

U opticaju će u početku biti 50 kompleta baterija, a ako se za tim ukaže potreba, Tesla će obezbediti dodatne komplete. Važno je napomenuti da je model Tesla S od početka dizajniran tako da omogućava kratkotrajnu zamenu baterija, tako da postojeći vlasnici neće morati da vrše nikakve izmene na svojim automobilima.

Pogledajte kako je model Tesla S prošao na testiranju Consumer Reportsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: