Električni Volkswagen Golf

Volkswagen je objavio prve fotografije novog Golfa koji za pogon koristi isključivo električnu energiju. Automobil koji ima oznaku Golf-e biće zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

09:33

Default images

Volkswagen je najavio električnu verziju Golfa još 2010, dok je bila aktuelna šesta generacija ovog modela. U međuvremenu, na tržištu se pojavio Golf 7, tako da je tehnologija električnog pogona premeštena u novi model.

Iako nemački proizvođač nije saopštio tehničke detalje Golfa-e, španski El Mundo objavio je prve informacije o ovom elektromobilu.

Od standardnog Golfa, električna verzija će se vizuelno razlikovati po nekim detaljima na spoljašnjosti, kao što su blago izmenjen oblik farova i stop svetala i drugačiji otvori za vazduh na donjem delu prednjeg branika.
Na komandnoj tabli se umesto obrtomera sa leve strane nalazi instrument koji pokazuje koliko je još električne energije ostalo u baterijama, dok se na ekranu multimedije može pratiti rad električnog pogonskog sistema i drugi podaci značajni za njegovo funkcionisanje i kretanje automobila.

Kako piše El Mundo, Golf-e opremljen je elektromotorom koji je u stanju da razvije 115 ks i maksimalni obrtni moment od 270 Nm. Snaga se prenosi na prednje točkove, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,8 sekundi.

Maksimalna brzina ograničena je na 135 km/h, sa ciljem da se sačuva energija koja bi se inače dodatno trošila pri većim brzinama, odnosno da bi se produžio domet kretanja.
Električna energija dobija se iz litijum-jonske baterije kapaciteta 26,5 kWh, koja se nalazi ispod zadnjih sedišta automobila. Na taj način zapremina prtljažnika ostaje ista kao kod standardnog Golfa 7.

Međutim, ono po čemu se Golf-e razlikuje od modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem jeste dodatna masa, koja je kod električne verzije veća za 205 kg.
Punjenje baterija pomoću brzog punjača traje 20 minuta, dok je za potpunu dopunu na standardnoj kućnoj utičnici potrebno 5 sati.

Sa jednim punjenjem baterija moguće je preći do 175 km, u zavisnosti od uslova na putu i stila vožnje.

Zvanične tehničke detalje modela VW Golf-e očekujemo nakon njegove ženevske premijere, početkom marta 2013.

Pročitajte više o Golfu 7.

Pročitajte o Volkswagenu koji troši manje od 1 l/100 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: