Mazda 2 Svetski automobil godine

Model Mazda 2 dobitnik je priznanja Svetski automobil godine (World Car of the Year – WCOTY) koje mu je uručeno na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.03.2008.

12:00

Default images

Mazda 2 se odlukom žirija, sačinjenog od 47 novinara iz celog sveta, tako našla ispred 38 drugih kandidata među kojima su se nalazili i Ford Mondeo i Mercedes C klase.

Žiri je automobil birao na osnovu brojnih standardizovanih parametara kao što su dizajn, kvalitet, ponašanje na putu i bezbednost vozila.
Nagradu za najbolji dizajn osovojio je model Audi R8 koji se tako našao ispred Mazde 2 i modela Volvo C30. Audi R8 takođe je proglašen i automobilom sa najboljim performansama tako pobedivši BMW M3 i Audi S5.

Nagradu za ekološki automobil godine poneo je model BMW 188d sa Efficient Dynamics sistemom, a na drugom i trećem mestu našli su se SmartForTwo cdi i Volkswagen Passat 1.9 Tdi BlueMotion.
Nakon pojavljivanja na tržištu u Evropi 2003. godine, Mazda 2 popularnost je stekla zahvaljujući svojim dimenzijama i odličnoj funkcionalnosti. Druga generacija modela Mazda 2 pojavila se na tržištu 2007. godine i pažnju na sebe skrenula je modernim dizajnom i enterijerom koji je privukao mlađe kupce.

Šampion 2005. godine bio je Audi A6, dok je titula 2006. godine otišla u “ruke” BMW-a serije 3. Prošlogodišnji pobednik je bio Lexus LS460.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: