Lexus LS 600h

Hibridni pogon više nije slepa ulica u automobilizmu, već alternativan izlaz. Lexus je u globalnim razmerama mala marka, ali uz veliku ogradu. Naslonjena je na najveću marku na svetu. A model LS 600h je deo imidža. I to, svakako, pozitivnog...

Piše: Lidija Piroški

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

13:49

Default images

Ponekad čudne relacije već u drugom krugu razmišljanja dobijaju kristalno jasan smisao. Shvatajući važnost imidža same marke stratezi Toyote su otkrili da je imidž same marke nešto što se veoma teško stvara, a proces pozicioniranja traje decenijama. U svom radikalnom stilu osnivaju zasebnu marku koja sa gradnjom imidža kreće od same nule. Naravno, uslovno shvaćeno.

Postoje nule i ”nule”, a Lexus je startovao od one malo povoljnije. Tehnološki i, naravno, budžetski, pupčanom vrpcom vezana za Toyotu, ova marka sa mnogo manje osnovnih problema krči sebi put. Doduše, fantastična startna pozicija sama po sebi ne znači zagarantovan uspeh, a projekat luksuzne marke bez prevelikih problema može da završi kao prah i pepeo, te u najgorem scenariju povuče sa sobom i ”hranitelja”.
Lexus je postavljen po principu satelita oko velike planete, čija gravitacija mu garantuje stabilnu orbitu, energiju i ubrzanje kad zatreba.

Kao marka definitivno najpopularniji u Americi, u kojoj prodaje oko 300.000 vozila godišnje, Lexus pokušava da prodre na druga svetska tržišta i tako stvori što balans, što imidž globalnog igrača.
Međutim, postati globalni igrač nije baš tako lako čak i uz, na prvi pogled, nepresušne fondove. Lexus je to dobro osetio. I pored svih osobenosti i specifičnosti sistema prodaje i održavanja, danas je teško biti jedinstven i time obezbediti unikatnost za koju se vezuje glavni argument imidža.

Drugi deo argumentacije, koji u slučaju Lexusa znači luksuz je još složeniji. U vreme kad i B segment, bez ikakvog respekta, u sebi sadrži sve ono što je pre 10-15 godina predstavljalo sam vrh automobilističkog hedonizma, biti luksuzan i to sa velikim ”L” nije jednostavno.

Čudan kolosek

Postavivši se u 5 segmenata Lexus, sada već skoro 20 godina, igra svoju ulogu sasvim solidno, ali Japanci ne igraju na solidno nego na veliko. Upravo iz pomenutih poteškoća u segmentu biti luksuzan i jedinstven, taktički igra na kartu koja se teško može nazvati ”kecom iz rukava”, ali se mora posmatrati kao karta koja u prspektivi može to postati.

Uvesti hibridni pogon u sve modele se kao strategija može posmatrati na nekoliko načina. Visoka svest o ekologiji i uštedi goriva je nešto o čemu svi govore i trude se da ponešto učine. Međutim, rezultati su, za sada, vredni, mada ipak skromni. Hibridni pogon kao argument marketinških magova može biti koristan, ali pitanje je koliko efikasan. Hibrid kao razlog koji će privući kupca je svakako diskutabilan i postavljen na tanke noge. Na kraju, hibrid kao pogon budućnosti? Možda se u tom grmu nalazi zec.

Luksuzni elektromobil

Gde se u celu ovu priču uklapa Lexus LS 600h, upravo predstavljeni vrh ponude u segmentu luksuza, tehnologije i, naravno, cene?

Karoserijom od 5 metara koja fascinira koeficijentom otpora od samo 0,27 LS 600h za početak postavlja standarde u fizčko-aerodinamičkom domenu. U estetskom ne dohvata tolike visine, bar ne iz ugla originalnosti i jedinstvenosti.

Ukoliko se posmatra iz ugla poređenja sa prethodnikom tada je svakako otišao daleko napred da zadovolji sve što kupcu u S segmentu treba, a ponajviše ozbiljnost i eleganciju pojave. Ne šepuri se tehnološkom avangardom koju skriva u sebi i samo je diskretno najavljuje LED-ovima koji zamenjuju ksenone ili halogene sijalice u srednjim svetlima. Bolje osvetljenje uz manju potrošnju energije i odsustvo toplote je cilj koji je konačno efikasno postignut. U samo jednom, autoadaptivnom, prednjem faru Lexusa LS 600h se nalazi čak 5 LED-ova, koji noć pretvaraju u dan.

LS 600 koketira i sa sportskim imidžom uz udvojen izduv čije završne cevi namrgođeno vire iz odbojnika. Definitivno, dugačak, širok i ne preterano visok LS 600h ima i pojavu i nastup i ozbiljnost kakvu kupac traži u S segmentu.

Sve na struju

Bez preterano spektakularnih iznenađenja, dočekuje i enterijer. Sveden pod ”sve na struju” donosi impresivan prostor, impresivno prilagodljiv vozaču i putnicima. Za svaku želju postoji prekidač koji će pokrenuti neki od bezbrojnih elektromotora i podesiti upravljač, sedišta, ogledala, zavese, pa čak i visinu sigurnosnih pojaseva.

Pored grejanja i ventilacije sedišta koji se podrazumevaju, opciono se može dobiti i sopstvena ”maserka” na zadnjem sedištu. Uz daljinsku komandu, podešava se vrsta, zona i intenzitet masaže koju obavljaju pneumatski jastuci. Izaći iz automobila relaksiran šiatsu masažom je zaista trenutni vrh putovanja četvorotočkašem.

Zabavni deo podrazumeva opcioni ekran zasebnog DVD-a koji se spušta iz krova vozila, ali podrazumeva i standardni Mark Levinson audio sistem sa 19 zvučnika spektakularnog kvaliteta i snage. Definitivno uz beskrajne mogućnosti podešavanja i vozač i putnici će naći i položaj i željenu atmosferu uz četvorozonsku klimatizaciju.

Udobnost prati i bezbednost. Lexus uvodi sopstveni Pre Crash sistem koji posmatrajući okolinu senzorima, radarom i stereo kamerom, ali i vozačev položaj glave predviđa mogućnost sudara, upozorava i na kraju asistira vozaču da ga izbegne.

Kakva kombinacija!

Bili pristalice hibridnog pogona ili ne, tehnološkom aspektu LS 600h se mora odati puno priznanje i poštovanje. I to ne samo pogonu nego i čitavom donjem postroju luksuzne limuzine. Sama kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora već polako izlazi iz domena egzotike, ali na nivou LS 600h dostiže svoj vrhunac po pitanju snage, koja objašnjava i broj 600 u oznaci modela.

Benzinski V8 agregat je zapremine 5 litara čija su četiri bregasta vratila opremljena novim električnim sistemom razvođenja usisnih i izduvnih ventila. Veliki V8 agregat koristi i dva injektora benzina po cilindru kombinujući tehnologije direktnog i indirektnog ubrizgavanja. Rezultat je mekotrčećih 394 KS pri 6400 o/min sa 520 Nm obrtnog momenta. Ovde bi bio kraj priče da nije famoznog ”h” dodatka. Elektromotor koji je po potrebi pogon, starter i generator koji puni baterije ima svojih 165 kW, odnosno lakše razumljivih 224 KS.

Tehnološki krem

I opet bi cela kombinacija bila jednostavna, da nije neophodno upariti, razdvojiti i sinhronizovati oba snagatora, i to tako da ni vozač ni putnici zapravo ni ne znaju ko šta radi.

A sve u jednom cilju - povećati snagu i smanjiti potrošnju. No, prepreka je mali milion: struju treba konvertovati između naizmenične i istosmerne, napon sa 650 spustiti na 288 volti.

Motori nekada rade zajedno, nekada odvojeno, nekada niti jedan, ali su spremna oba. Verovatno je mnogo glava osedelo dok nije isprojektovalo elektronsku kontrolnu jedinicu koja je ujedno i inverter struje, a koja radi pod tolikim opterećenjem da je vodom hlađena.

Ni oslanjanje nije po šemi stereotipa. LS 600h je na vazdušnom ogibljenju uz permanentno praćenje situacije u vožnji koja elektronski nezavisno prilagođava rad amortizera, sa tri osnovna moda koja bira vozač. Poprečni stabilizatori su takođe dobili svaki svoj elektromotor i senzora koji beskonačno variraju i prilagođavaju njihovu krutoću, a samim tim i poprečnu vezu među točkovima.

Upravljanje nakon hidraulične i elektrohidraulične servo asistencije dobija čisto električnu. Ulje i pumpe zamenjuje, a ko drugi nego, elektromotor, smešten u sam stub upravljača.

I pre nego što se bilo ko uplaši cela ova ”elektrana” ostaje na sasvim razumnoj masi praznog vozila od 2.350 kg, sa sve Ni-MH baterijama.

A vozač?

Svako razuman bi se uplašio od same pomisli na tehničke zavrzlame koje se kriju u LS 600h, međutim razloga za strah nema, bar kada se radi o vožnji. Ključ kartica, i pritisak na dugme oživljavaju automobil, dok klasično prebacivanje ručice menjača u položaj ”D” vozaču stavlja na raspolaganje sve što LS ima.

Manevar parkiranja ili lagana vožnja se obavljaju na struju, a samo pritisak na papučicu gasa je dovoljan da u akciju stupi i stari dobri benzin.

Kada se zaustavi na semaforu, benzinac se gasi ili po potrebi upali da bi dopunio baterije. Kada se pusti papučica gasa, automatski se koristi inercija da bi elektromotor, u tom slučaju generator, dopunjavao baterije. Kada se da pun gas, prorade svi zajedno. Naravno, sa svim ovim operacijama vozač nema baš ništa. Treba da se koncentriše na vožnju, odabere muziku i uživa.

A uživa u pravom smislu reči. V8 ima vrhunsku kulturu rada, dok je elektromotor poslovično tih. Istovremeno, može i da uživa u još nečemu: strahovitom ubrzanju koje LS 600h izdvaja od drugih. Sam inicijalni start do 100 km/h je sa 5,6 sekundi na nivou klase, pa i ispod njega, ali ga elastičnost podiže na tron klase.

Dobra ilustracija je da za ubrzanje od 80 do 120 treba malo preko 4 sekunde, ali mnogo teže opisiva je činjenica da sila ubrzanja ne popušta od 80 pa sve do 250 km/h. Tu se vide prave vrednosti elektromotora sa ravnom krivom snage, ali naravno i moćnog benzinca. Šta više, ovakvo ubrzanje postaje još impresivnije kada se zna da se snage motora ne sabiraju prostom računicom i da je maksimalan finalni pogon hibridnog sistema 445 KS. A sve to se ponovo događa bez ikakvih trzaja, zvukova, vibracija ili bilo čega drugog što bi pokvarilo udobnost.

I kada je na kraju prvog test dana, nakon jurnjave i stajanja u zakrčenju na prezentaciji u Berlinu putni računar pokazao prosečnu potrošnju od samo 12,7 litara na 100 km, znak čuđenja postaje ozbiljno velik. Hibrid radi svoj posao. Mnogo snage, dobre performanse, udobnost, ali bez plaćanja ceha kroz potrošnju.

Na klizavom terenu

Inženjeri Lexusa tvrde da hibrid ne znači gubitke ni na jednom polju pa ni voznim osobinama.

Zbog toga se velika limuzina našla i na poligonu sa klizavom podlogom, na kojem demonstrira odličan balans, beneficije pogona na svim točkovima, ali i svu efikasnost poslednje generacije elektronike stabilnosti i kontrole proklizavanja.

Ono što je znatno bitnije, na klizavom terenu, čak i sa potpuno isključenom pametnom elektronikom, LS 600h ostaje sasvim korektno upravljiv, mada samo uz uslov punog respekta vožnje sa pogonom na svim točkovima.

Epilog priče

Od bilo kakvog epiloga hibridnog pogona smo svetlosnim godinama daleko. Svima je jasno da je on samo tranziciona faza u traženju alternativnih solucija nafti i benzinu. Za sada dokazuje da je primenjiv bez plaćanja visoke cene u performansama ili voznim osobinama.

I gde je tu Lexus LS 600h? Ova limuzina koja na tržište stiže sa dva međuosovinska rastojanja dokazuje da su mogućnostio hibrida evidentno veoma velike. Uz minimalnu cenu koja se svodi ma mali prtljažni prostor, LS 600h uverljivo dokazuje da velik i moćan automobil ali sa ekonomičnim pogonom nije utopija.

Naravno, treba se dotaći i finansijskog aspekta. S obzirom da kod nas Lexusa za sada zvanično još nema potražićemo parametre na nemačkom tržištu. Model LS 600h u osnovnoj verziji košta 98.500 evra, dok produžena verzija sa više opreme ide nekih 30.000 evra preko toga. Poređenje sa LS 460 bez hibridnog pogona pokazuje razliku od 20.000 evra. Naravno, govorimo o ligi velikih igrača i brojki.

A da li egzotični, i svakako uverljivi, pogon vredi toliko? Odgovor je veoma težak. Sa čisto tehnološkog aspekta hibrid vredi i više, a kompleksnost LS 600h i mnogo više. Sa komercijalnog apekta, kupac sa visokorazvijenom ekološkom svesti će sigurno pregristi razliku u ceni i zavući ruku u džep, uz opasnost da bude pomalo čudno posmatran od okoline.

Ali jedno je sigurno, svaki takav kupac je deo stvaranja budućnosti u kojoj Toyota i Lexus imaju ogromnu startnu prednost.

A šta će kupcu nedostajati? Samo malo više originalnosti u dizajnu enterijera, koji će odagnati svaku asocijaciju na druge modele iz porodice. I to je sve...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: