Porsche konstruiše motor za Putinovu limuzinu

Rusi su odlučili da će nova limuzina u kojoj će se voziti predsednik te države biti pogonjena motorom kompanije Porsche. Nemački proizvođač izabran je u konkurenciji nekoliko ponuđača iz Nemačke, Austrije i Britanije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

08:58

Default images

Ambiciozni projekat Kortež, koji pored predsedničke limuzine obuhvata i druga specijalna službena vozila za prevoz i pratnju ruskih državnih zvaničnika, predstavljen je u maju 2014.

Tada je saopšteno da je u planu proizvodnja limuzine, SUV i mini-van modela, kao i da su u projekat kao konsultanti uključeni stručnjaci kompanije Porsche.

Kako prenosi ruski sajt Wroom.ru, u međuvremenu je odlučeno da se i konstruisanje motora za predsedničku limuzinu poveri ovom nemačkom proizvođaču.

Isti izvor navodi da će Putinova buduća limuzina dobijati pogon od V12 turbo agregata zapremine 6.0 ili 6.6 litara, a procenjuje se da ova jedinica razvijati oko 800 ks.

Iako će motor projektovati nemačka kompanija, on će se izrađivati u Rusiji, u fabrici ZMZ, a u proizvodnji će se koristiti domaće komponente.

Planirano je da limuzina bude završena 2017, dok bi se ostali modeli iz projekta Kortež pojavili 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: