Automobili

Sreda, 25.05.2011.

10:16

Volvo: "Auto-voz" realnost od 2020.

"Auto-voz" podrazumeva da se na prvo vozilo u koloni "prikače" vozila uz pomoć inovativne tehnologije koja omogućava da automobili u koloni međusobno komuniciraju.

Izvor: B92

Default images

"Auto-voz omogućava vozaču da bolje iskoristi vreme, vožnja je sa njim sigurnija, smanjuju se saobraćajne gužve i potrošnja goriva. I ovako uvek sledite neki automobil, pa zašto ne prepustiti upravljač nekom drugom?", zaključuje Volvov direktor za sigurnost vozila Thomas Broberg.

Kako ovaj "vozić" funkcioniše? Automobil predvodnik može imati najviše 10 vozila u svojoj koloni. Vozila sinhronizovano prate pokrete predvodnika, a taj automobil vozi profesionalni vozač. Tako vozači u koloni ne moraju da brinu za upravljanje svojim automobilom, već mogu raditi druge stvari, a mogu i da spavaju.

Tehnologija koja omogućava "auto-vozić" radarima kontinuirano održava rastojanje vozila u koloni.

Kada jedno od vozila želi da se isključi iz kolone, nova tehnologija navodi ga do najbližeg isključenja sa puta.

Osim "vozića" u Volvou planiraju da do 2020. godine proizvode automobile u kojima niko neće poginuti, ali za tako nešto je potrebno da analiziraju i shvate ljudske reakcije neposredno pre nesreće. Ovoj kompaniji će biti potrebno najmanje šest godina da prikupi i analizira statističke podatke o uzrocima saobraćajnih nesreća.

Pročitajte više o konceptu Volvo Universe

Pročitajte više o Volvou C30 electric

Koliko je daleko budućnost?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: