Toyota ponovo najvredniji brend

Japanska kompanija ponovo je zauzela poziciju najvrednijeg automobilskog brenda uprkos masivnim opozivima koji su je pratili u poslednje vreme.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2011.

08:47

Default images

Vrednost Toyota brenda skočila je 11 odsto na 24,2 milijarde dolara na godišnjoj listi 100 najvrednijih brendova na svetu. Prema mišljenju stručnjaka, jedan od razloga za Toyotin preporod u poslednjem izdanju izveštaja može da se pripiše snazi kojom je prebrodila prošlogodišnju krizu u Severnoj Americi.

"Toyotin inovativni hibridni pogonski agregat, prisutan u sve većem broju Toyota i Lexus vozila, drži vodeće mesto na tržištu zahvaljujući izvanrednim performansama po pitanju zaštite životne sredine i uštede goriva", ističu iz ove kompanije.

Lexus je ponovo ušao među 10 najvrednijih automobilskih brendova, sa vrednošću od 3,7 milijardi dolara (2.6 milijardi €).

Istraživači Millward Brown Optimera sastavili su godišnji izveštaj analizirajući finansijske i poslovne rezultate, dobijene od istraživačkih kompanija BrandZ, Bloomberg i Datamonitor™. Istraživačke kompanije su takođe obavile anketiranje kupaca širom sveta kako bi procenili brend i njegovu sposobnost da zadovolji prohteve kupaca.

Toyota je preuzela mesto BMW-u, koji je bio broj jedan u 2010. godini u automobilskoj kategoriji.

Rangiranje za 2011. godinu izvršila je kompanija Millward Brown.

Peter Walshe, generalni direktor ove kompanije, izjavio je da opozivi Toyote nisu poljuljali poverenje potrošača u ovog auto-proizvođača: "To je bio pouzdan brend pre opoizva, a nakon toga, Toyota je postupila odgovorno. Tako je pokazala da je na "udarce" veoma otporna".

Toyota je bila najvredniji brend svake godine od 2006. do 2009.

Mercedes-Benz pomerio se na treće mesto u auto-kategoriji, prestigao je Hondu nakon skoka vrednosti od 12 odsto.

Japanski Nissan zabeležio je rast od 17 odsto zahvaljujući marketinškoj kampanji za električni automobil Leaf. "Nissan se pozicionirao kao zeleni lider i uvideo da se takav njegov stav višestruko isplati. Takođe, ekipa iz ove kompanije shvatila je da je to brend-izazivač na mnogim tržištima, zato sada pokušavaju da menjaju stanje sa novim strategijama i novim modelima", smatra Walshe.
Lista najvrednijih auto-brendova
Toyota 24,2 milijarde dolara Rast od 11 odsto
BMW 22,4 milijarde dolara Rast od 3 odsto
Mercedes 15,3 milijarde dolara Rast od 12 odsto
Honda 14,2 milijarde dolara Rast od 1 odsto
Porsche 12,4 milijarde dolara Rast od 3 odsto
Nissan 10,1 milijarda dolara Rast od 17 odsto


Pročitajte više o Toyoti Land Cruiser 60thAnniversary

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: