Najluksuznija limuzina svih vremena

Iako ga još uvek klasifikuju kao koncept, Bugatti je po svemu sudeći Model 16C Galibier pripremio za serijsku proizvodnju - premijera je zakazana za L.A. Auto Show.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

11:00

Default images

Već sledećeg meseca, tačnije od 2. - 3. decembra na Los Angeles Auto Showu, Bugatti će zvanično predstaviti Galibiera. Iako još nisu zvanično objavili takvu informaciju, čini se da je sve spremno za serijsku proizvodnju najbržeg, najjačeg i najprestižnijeg sedana, odnosno kupea sa četvoro vrata.

Pravi torpedo na točkovima biće pokretan istim, ali nešto prigušenim motorom kao i Veyron. Moćni W16 zapremine 8000 ccm neće raspolagati sa 1001 KS i 1250 Nm, ali neće biti ni dosta slabiji - podatak o snazi ostaje tajna do daljnjeg.
Umesto sa četiri turbopunjača, motor će biti opremljen sa dva kompresora, dok će umesto 8-stepenog menjača iz Veyrona, snagu na sve točkove prenositi 7-stepeni DSG.

Obilje luksuza upakovano je izuzetno decentnim, minimalističkim stilom, koji se jedino ne može primeniti na osam izduvnih cevi.

Preterivanje ili ne, procenite sami, ali treba imati na umu da je glavna ispiracija za Galibiera bio model Type 57 Atlantic.
Jedan od zanimljivih detalja iz unutrašnjosti je sat sa turbilion mehanizmom švajcarskog proizvođača Parmigini, koji se može izvaditi iz ležišta i nositi na ruci.

Hoće li se Galibier pojaviti na tržištu već za nekoliko meseci ili za godinu dana, u skladu sa različitim nagađanjima, za njega treba izdvojiti oko 1,6 miliona dolara.

Izvor: Autoklub.hr
Priredio: Bane Vuković


Pogledajte detaljne fotografije ovog modela u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: