Antidizel investicija – Jaguar ulaže 18 mldr $ u EV

Britanski premijum proizvođač Jaguar Land Rover investiraće 18 milijardi dolara u električna vozila u naredne tri godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2018.

11:20

Antidizel investicija – Jaguar ulaže 18 mldr $ u EV

To je znak da Jaguar potpuno okreće leđa dizelu, a razlog je stagnacija prodaje vozila na ovaj pogon usled brojnih zabrana I ograničenja.

Jaguar nije dostigao prodaju koju je planirao u prvom kvartalu 2018, pa kreće u "kontranapad" s ciljem da što pre elektrifikuje sve svoje modele.

Iz kompanije koja je u vlasništvu indijskog Tata Motorsa ističu da je profitabilnost daleko ispod očekivane granice što je uticalo na negativan priliv keša posle investicija.

JRL povećava investicije kako bi do 2025. mogao da proizvodi po tri verzije svakog svog modela, sa pogonom na fosilna goriva, na baterije i kombinaciju ova dva.

Svih šest proizvodnih pogona će biti prilagođeno pravljenju modela sa novim motorima. Ipak, JRL će ponuditi samo električna vozila ukoliko bude dovoljno visoka potražnja za njima.

JRL je još ranije najavio da će od 2020. svaki model imati elektrifikovani element, što verovatno pre znači hibridni nego EV pogon.

Problem za JRL je što 87% prodaje u Velikoj Britaniji i Evropi u čine modeli sa dizel agregatima, što je ogroman procenat s obzirom na "status" dizela u svetu, a posebno na "Starom kontinentu" u poslednjih nekoliko godina, tačnije od Volkswagenove "Dizelgejt" afere u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: