Borgward predstavio dva krosover aduta

Nemačka kompanija Borgward predstavila je krosover kupe BX6 i električni model BXi7.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 12.05.2018.

11:30

Borgward predstavio dva krosover aduta
Foto: Borgward

BX6 inspirisan BMW X4 je dizajniran da privuče mlađe kupce zahvaljujući "personalizovanom izgledu i aerodinamičnoj optimizaciji.

Pod haubom je 2,0-litarski motor sa turbopunjačem sa 224 KS i 300 Nm obrtnog momenta uparen sa šestostepenim automatskim menjačem i standardnim pogonom na sva četiri dočka koji detektuje proklizavanja u roku od 0,12 sekundi.
Foto: Borgward
Kompanija nije saopštila brzinu ovog krosovera, ali jeste potrošnju koja je navodno 7,1 l/100 km. Još interesantniji je BXi7 koji poseduje dva elektromotora ukupne snage 242 KS i 390 Nm.

Borgward je za ovaj model otkrio one najinteresantnije brojke, a to su obzranje 0-100 km/h za 7,9 sekundi i maksimalna brzina 195 km/h.
Foto: Borgward
Međutim, nemačka kompanija odbila je da saopšti detalje o kapacitetu litijum-jonskog pakovanja baterije koja navodno omogućava domet od 375 km sa jednim punjenjem.

Ipak, istaknuto je da istrošena baterija može da se napuni do 80 odsto kapaciteta za oko 45 minuta.
Foto: Borgward
Osim solidnog dometa, baterijsko pakovanje odlukuje i sistem "inteligentne termalne kontrole" koja omogućava bateriji da optimalno funkcioniše na spoljašnjim temperaturama u rasponu od -30 °C do 55 °C.

Iako ime Borgward ne znači mnogo današnjim ljubiteljima četvorotočkaša, tokom četiri decenije postojanja ovaj proizvođač ostavio je trag u automobilskoj istoriji.
Foto: Borgward
Kompaniju je posle Prvog svetskog rata osnovao Carl F.W. Borgward. U početku je fabrika proizvodila jeftino lako vozilo na tri točka, Blitzkarren, koje je bilo popularno među malim trgovcima, a korišćeno je i u nemačkoj poštanskoj službi.

Ipak, ime Borgward ostalo je zapamćeno po modelima nastalim u periodu posle Drugog svetskog rata, kao što su Hansa 1500, Isabella i P100.
Foto: Borgward
Borgward je pored automobila izrađivao i kamione, autobuse, ali i razne vrste plovila, pa čak i helikoptere. Do prestanka sa radom 1961, za 42 godine postojanja proizvedeno je preko milion automobila sa značkom ove marke.

Nakon pola vega hibernacije kompanija je "oživela" 2015, a povratnički debi imala je na frankfurtskom salonu 2017. sa savremenom verzijom legendarnog modela Isabella iz 1950-tih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: