Volvo: Magneti umesto GPS-a za samoupravljajuća vozila

Volvo smatra da su magneti, koji bi se ugrađivali u puteve, bolje rešenje za pozicioniranje i usmeravanje samoupravljajućih vozila u odnosu na sistem koji koristi globalno pozicioniranje (GPS) i kamere.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.03.2014.

08:32

Default images

Jedno od najvažnijih pitanja u razvoju samoupravljajućih automobila jeste njihovo precizno pozicioniranje u vožnji. Da bi upotreba ovakvih vozila u saobraćaju bila bezbedna, neopohodno je da sistem koji određuje i kontroliše poziciju automobila bude pouzdan i precizan.

U kompaniji Volvo, nakon sprovedenih istraživanja, došli su do zaključka da korišćenje GPS tehnologije i kamera na vozilu ima svoja ograničenja u praktičnoj primeni, poput fizičkih prepreka, kao što je vožnja kroz tunele, ili loših vremenskih uslova.

Pogledajte kako je zamišljeno da funkcioniše tehnologija koju predlaže Volvo:



"Magneti koji bi bili ugrađeni u puteve stvarali bi neku vrstu nevidiljivog 'šinskog sistema' za automobile i osigurali bi precizno pozicioniranje vozila, koje ne bi odstupalo više od desetak centimetara", kaže Jonas Ekmark iz Volvoa.

"Testirali smo ovu tehnologiju pri različitim brzinama vozila i rezultati su ohrabrujući", dodaje on.
Volvo inače namerava da pokrene do sada najmasovnije testiranje samoupravljajućih automobila na javnim putevima. U vožnji na odabranim saobraćajnicama u, i oko Geteborga učestvovaće 100 automobila sa sistemima autonomnog upravljanja.

Da bi mogao da ispituje novu tehnologiju autonomne vožnje koja koristi magnete, Volvo je u svom testnom postrojenju u bilizini Geteborga pripremio posebnu stazu dužine 100 metara. Na toj deonici, na 20 cm ispod površine puta, postavljeni su magneti prečnika 4 i visine 1,5 cm, dok su testirani prototipovi automobila opremljeni senzorima magnetnog polja.
U Volvou kažu da bi korist od ove tehnologije bila višestruka. Magneti bi, na primer, poboljšali preciznost manevrisanja specijalizovanih vozila prilikom zimskog održavanja puteva.

Takođe, zbog preciznijeg pozicioniranja vozila, putevi i saobraćajne trake u budućnosti mogli bi da budu uži nego što je sada slučaj, što bi donelo uštede u izgradnji putne infrastrukture.

Volvo, međutim, ne spominje troškove ugradnje magneta u puteve, što bi moglo da predstavlja najveću prepreku u primeni ove ideje.

Pročitajte i druge tekstove o autonomnim vozilima:

Samoupravljajuća vozila ugroziće privatnost ljudi?
Renault predstavio samoupravljajuće vozilo Next Two
Kako rade Bosch sistemi asistencije u vožnji
100 samoupravljajućih Volvo vozila krstariće Geteborgom
Autonomna vozila biće od pomoći starijim vozačima
Da li biste se vozili u autu koji upravlja umesto vas?
Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.
Da li je svet spreman za autonomna vozila?
Samoupravljajući Audi stiže 2016.
Toyota ne veruje u autonomna vozila
Autonomna vozila za veću bezbednost
Fordova autonomna vozila
Google: Milion milja bez vozača?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: