Kako funkcioniše Apple CarPlay?

Volvo je na sajmu automobila u Ženevi predstavio sistem Apple CarPlay pomoću kojeg će korisnici moći da integrišu uređaje koji rade na iOS platformi u buduće modele ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

12:19

Default images

Osim premijera novih modela, ženevski salon je mesto na kojem proizvođači automobila prezentuju nove tehnologije koje će primenjivati u svojim budućim modelima.

Jedna od njih je i Apple CarPlay, koji je Volvo prvi put prikazao na vozilu Concept Estate. Sistem funkcioniše pomoći 9 inčnog ekana osetljivog na dodir koji se nalazi na vrhu centralne konzole automobila, a koji povezivanjem sa iPhone uređajem čini da svi njegovi sadržaji i funkcije postanu dostupni tokom vožnje na displeju.

Pogledajte demonstraciju ovog sistema:



Važna karakteristika sistema je to što će, zahvaljujući upravljačkom interfejsu, olakšati upotrebu multimedijalnog uređaja onima koji su navikli da koriste savremene tablet ili smartfon uređaje - kretanje kroz menije i aplikacije odvija se slično kao na smartfonu.

Osim obavljanja telefonskih razgovora i slanja poruka glasovnim putem, vozaču će biti dostupne i druge funkcije, poput navigacije i muzičkih sadržaja. Kako bi se poboljšala bezbednost u vožnji, mnogim funkcijama upravlja se govornim komandama.

Osim integracije mobilnog uređaja, putem ekrana moguće je pristupiti i raznim funkcijama i komandama samog automobila, kao što je podešavanje klima uređaja i audio sistema i sl.

Volvo je među prvim auto-kompanijama koje će u svojim automobilima koristiti "iOS in the Car" standard povezivanja sa Apple mobilnim uređajima, i to na novoj generacijiji SUV vozila XC90.

Prvi serijski model u kojem će, doduše na znatno manjem ekranu, biti dostupan Apple CarPlay sistem je Ferrari FF, a italijanski proizvođač takođe je predstavio ovu tehnologiju na aktuelnom ženevskom salonu automobila:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: