Uhvaćeni ste sa 0,3-0,5 promila? Put nastavljate peške

Do sada je praksa bila da, ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dobijete kaznu i produžite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno da nastavite vožnju u alkoholisanom stanju, piše sajt Polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.06.2016.

08:29

Uhvaćeni ste sa 0,3-0,5 promila? Put nastavljate peške
Foto: B92 arhiva

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Kombinacija alkohola i vožnje i do sada je mogla da vas dovede u veliku nevolju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija. Ako alkometar pokaže 0,3-0,5 promila, za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač.

U slučaju da takvog nema u vašem automobilu, bićete prinuđeni da ostavite vozilo na licu mesta i nastavite put taksijem ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Da li se promenio zakon?

Zakon nije menjan, već je, nezvanično, stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi.

Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ako u krvi ima više od 0,3 promila alkohola.

Koliko je to piva/rakije?

Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak - ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa

b) naviknutost na alkohol - što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje

c) brzina konzumiranja - što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu

d) vrsta pića - čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola, pa i o tome treba voditi računa

e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja

f) pol - muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)

g) telesna težina - kod osobe sitnije konstitucije koncentracija može biti veća nego kod one sa većom kilažom.

Međutim, sva uopštena pravila koja govore o tome koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon par čašica "žestine", piva ili vina, u praksi često mogu da daju sasvim neočekivane rezultate.

Zato je najbolje po vas, ali i po druge učesnike u saobraćaju kojima možete da naudite ako sednete za volan pod dejstvom alkohola, da uopšte ne pijete pre vožnje. To je jedini siguran način da alkometar ne pokaže više od 0,3 promila prilikom kontrole od strane policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: