Koncept Monza - prozor u Opelovu budućnost

Opelov revolucionarni konceptni automobil imaće svetsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, od 12 do 22. septembra. Nova Monza ima za cilj da pokaže šta se od Opela može očekivati u budućnosti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

13:28

Default images

Opel je objavio fotografije koncepta Monza. Ovaj automobil u sebi spaja sportski izgled u spoljašnjem delu, projekcionu tehnologiju u unutrašnjosti, u kombinaciji sa prilagodljivom mogućnost povezivanja, i modularni dizajn koji omogućava ugradnju održivih pogonskih sistema.

Kako kažu u Opleu, reč je o vozilu koje predstavlja uzor za sledeću generaciju automobila ovog proizvođača.
"Koncept Monza pruža nam uvid u Opelove automobil budućnosti", objašnjava izvršni direktor kompanije, Karl-Tomas Nojman.

"Tu je pre svega pionirska LED projekciona tehnologija na instrument tabli i ekranu multimedijalnog sistema. Efikasnost ovog automobila ispoljava se na više načina, putem dizajna, optimalnom upotrebom prostora u unutrašnjosti, i naprednom tehnologijom pogonske grupe", dodaje Nojman.
U Opelu podsećaju da je jedna Monza već imala svetsku premijeru na sajmu u Frankfurtu i to 1977. Bio je to veliki kupe sa šestocilindarskim motorom koji se proizvodio do 1986. godine.

Koncept nove Monze sledi trag prethodnika. Sportske linije haube sa upadljivim centralnim naborom nastavljaju tradiciju prednjeg dela stare Monze, a veliki otvori za vazduh u obliku bumeranga iza prednjih točkova dopunjeni su elegantnom hromiranom lajsnom.

Ovim konceptom, tim dizajnera Marka Adamsa uvodi novu interpretaciju vajarskog stila oblikovanja automobila koji je prvi put ušao u proizvodnju sa modelom Insignia.
Izabrane upadljive linije, dizajn velike preciznosti i jednostavne konture i dalje su u srži evoluirajuće filozofije koju u Opelu nazivaju spojem "vajarskog umeća i nemačke preciznosti".

U toj kompaniji objašnjavaju da su površine 4,69 metara dugog četvoroseda oblikovane "po ugledu na okeanske talase koji se razbijaju o obalu".

Dizajn bočnih strana karoserije koncepta omogućava lak ulazak i izlazak putnicima u prednjem i zadnjem delu vozila, naglašavajući istaknute, sportske lukove iznad zadnjih točkova.
Krovna linija koncepta Monza na početku formira izgled klasičnog kupea, a u zadnjem delu se pretvara u Shooting Brake formu.

Uprkos sportskom izgledu i visini od svega 1,31 metar, zapremina prtljažnika nije mala i iznosi 500 litara,a ni putnici nisu uskraćeni za prostor za glave. Ovo je postignuto zahvaljujući činjenici da je čitava struktura kokpita oko 15 centimetara niža u odnosu na onu kod konvencionalnih modela. Zapravo, koncept Monza nudi isti prostor za putnike kao i prosečan automobil srednje veličine.

Spojena konstrukcija prednjih i zadnjih vrata koja se otvaraju nagore omogućavaju maksimalnu funkcionalnost i neuobičajen prizor prilikom otvaranja, pružajući neometan pogled u prostranu, otvorenu putničku kabinu zahvaljujući odsustvu B stubova.
Kada se nađete za upravljačem, Monza vas odvodi u potpuno nov i drugačiji svet instrumenata i multimedijalnog sistema. Zanimljivo je da je i originalna Monza pre 35 godina takođe bila znatno ispred svoga vremena, sa digitalnim displejom u kokpitu.

Vozači više ne moraju da traže pogledom odgovarajuće, pojedinačne, odvojene ekrane koji prikazuju različite informacije. Umesto toga, pred njima je, široka, izvajana instrument tabla koja se pruža od jednih do drugih vrata, a koja služi kao jedinstvena projekciona površina.

Informacije i dekorativni elementi prikazuju se na površini koju vozač može da prilagodi svojim potrebama, ukusu ili raspoloženju. Ukupno 18 LED projektora čine prilagodljiv multifunkcionalni displej.

3D grafika uključuje sve važne funkcije počev od preciznih informacija o automobilu, do opcija interneta i komunikacije, kao i razne dekorativne elemente. Površina na kojoj se prikazuje informacija, kao i pozadina, mogu se pojedinačno konfigurisati, a upravljanje se vrši pomoću glasovnih i komandi na upravljaču.
Opelovi inženjeri usredsredili su se na najbolji i najličniji način kako bi relevantne podatke učinili dostupnim vozaču. Tako se određeni elementi sistema, kao što su navigacija i podešavanja smartphone uređaja, pojavljuju samo kada je to potrebno ili kada se zahteva. Na taj način, vozači mogu da koriste velik broj informacija a da ne budu preopterećeni tekstom ili slikama.

Dostupna su tri režima funkcionisanja multimedijalnog sistema koji se nazivaju ME, US i ALL. U ME režimu, sistem bukvalno isključuje vozačev smartphone i daje prioritet informacijama bitnim za vožnju.

US režim omogućava putnicima automobila da se povežu sa grupom izabranih ljudi kao što su prijatelji i članovi porodice - oni se mogu prijaviti na multimedijalni sistem automobila pomoću sopstvenog komunikacionog uređaja i razmenjivati informacije, muziku i slike, ćaskati i ugovarati sastanke. ALL režim ide dalje od US režima. On omogućava vozaču povezivanje sa, doslovno, čitavim spoljnim svetom.
Senzorska i tehnologija povezivosti u konceptu Monza nudi i unapređenja u načinu povezivanja sa drugim vozilima što predstavljaju preduslov za buduću autonomnu vožnju, a Opelovo odeljenje za istraživanje već radi na tome.

Koncept Monza zasnovan je na modularnom dizajnu, kako bi se omogućila najveća moguća fleksibilnost kada je u pitanju izbor pogonskog sistema. Ostvariv je čitav niz održivih pogonskih grupa zasnovanih na sve većoj elektrifikaciji autombila.

Na primerku koji će biti prikazan na sajmu u Frankfurtu, inženjeri su osmislili električni pogon sa produženim dometom na komprimovani prirodni gas, što je još jedno poboljšanje pionirske tehnologije modela Ampera.

Trocilindarski 1.0 SIDI turbo motor nove generacije, koji će takođe imati premijeru na frankfurtskom auto-salonu, preuzima na sebe zadatak da produži radijus kretanja vozila. Ali on to čini prirodnim gasom umesto benzina, dodatno smanjijući emisiju CO2 kod ovog automobila.
“Imamo jasnu viziju Opelovih automobila u budućnosti, i imamo jasnu strategiju kako da ostvarimo ovaj cilj. Koncept Monza daje ovoj strategiji nepogrešiv identitet”, zaključuje Karl-Tomas Nojman.

Pročitajte o Opelovim revolucionarnim konceptima koji su u poslednjih pet decenija predstavljeni u Frankfurtu.

Vozili smo Opel Ampera.

Vozili smo Opel Adam 1.4 Glam/Enjoy Chic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: