Opel Insignia Country Tourer

Nova linija porodice Insignia uskoro će biti kompletirana cross modelom Country Tourer, koji će imati svetsku premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

11:16

Default images

Dok je njegov rođak, pod imenom Sports Tourer, elegantan porodični i poslovni karavan, nova Insignia Country Tourer predstavlja urođenu želju za avanturom. Reč je o univerzalnom automobilu, sa većim klirensom, koji vlasniku daje slobodu koja nadilazi gradsku sredinu i asfaltne puteve.

Karakteristična svojstva obuhvataju donju zaštitu na prednjem i zadnjem delu, u spoju sa istaknutim blatobranima i donjom oplatom karoserije, a vizuelni izgled upotpunjen je duplim izduvnim cevima.

Sa prepoznatljivom Opelovom rešetkom hladnjaka, izgled prednjeg dela je sada širi i dublji. Horizontalna hromirana maska nosi centralni amblem brenda i izvedena je u obliku krila, sa spoljnim krajevima okrenutim nagore. Zaštitna ploča srebrne boje izviruje ispod odeljka motora, što je istaknut motiv dizajna koji se ponavlja i na zadnjem delu, gde je zaštitni panel uokviren izduvnim cevima.

Na bočnim pragovima i donjim delovima karoserije nalazi se zaštitna oplata u antracit boji, što blatobranima takođe daje istureniji, širok izgled, a čitavom automobilu robustnu pojavu. Dodatni ukras predstavljaju istaknuta prednja i zadnja svetla - zatamnjeni farovi, sa hromiranim detaljima, i "krilasta" LED dnevna svetla (zavisno od konfiguracije).
Prednosti modela Opel Insignia Country Tourer u vožnji van puta omogućene su zahvaljujući pogonu 4x4, ali i većim pneumaticima i povišenom odstojanju karoserije od tla. Klirens je 20 mm viši nego kod standardnog karavana, što predstavlja prednost u vožnji na neravnom terenu.

Izbor pogonskih jedinica novog modela predvodi 2.0 SIDI Turbo bezinski motor sa184 kW/ 250 ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Osim njega, u ponudi će biti i dva dizelaša. Slabiji, 2.0 CDTI sa 120 kW/163 ks i 350 Nm (380 Nm uz overboost funkciju) i snažniji, 2.0 BiTurbo CDTI dizel motor, koji razvija 143 kW/195 ks.

I 2.0 SIDI Turbo i 2.0 CDTI mogu se upariti sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem, dok je 2.0 BiTurbo CDTI dostupan samo kao automatik.
Elektronski upravljani 4x4 pogon obuhvata kvačilo koje radi na Haldex principima i elektronski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem radi osiguranja vuče i na asfaltiranim i na neasfaltiranim površinama.

On se konstantno prilagođava preovlađujućim uslovima na putu, neprimetno menjajući raspodelu snage, od 0 do 100% između prednje i zadnje osovine, kao i između zadnjih točkova. Glavna prednost je ta što se sve ovo događa čak i pre nego što točak počne da proklizava usled izostanka vuče, na primer, na vlažnim ili snegom pokrivenim putevima.

Senzori sistema 4x4 konstantno isporučuju informacije pojedinačnim kontrolnim modulima, o stepenu zanošenja, ubrzanju, uglu upravljanja, brzini točkova, položaju papučice gasa, brzini automobila i obrtnom momentu motora, tako da se raspodela sile između prednjeg i zadnjeg dela konstantno prilagođava situaciji u vožnji na osnovu ovih informacija.
Stabilnost i dinamika osigurani su elektronskim upravljanjem diferencijalom za ograničeno proklizavanje na zadnjoj osovini (eLSD). eLSD kontroliše raspodelu obrtnog momenta između zadnjih točkova, prenoseći obrtni momenat na točak koji ima najbolje oslanjanje.

U Opelu kažu da Insignia Country Tourer može da obezbedi pogon čak i kada se tri točka oslanjaju na nestalne ili klizave površine i kada samo jedan od zadnjih točkova ostvaruje vuču.

Prilagodljiv sistem pogona na sve točkove daje podršku vozačima i u nekritičnim situacijama. Radi smanjenja gubitaka energije usled trenja, te radi uštede goriva, sistem se automatski prebacuje na pogon na prednje točkove kada god opazi na nije potrebno nikakvo prilagođavanje.
"Novom Insignijom Country Tourer popunjavamo prazninu u ovoj klasi vozila. To nam omogućava da ponudimo kupcima alternativu kakvu ranije nisu imali, kada je Opel u pitanju. Istovremeno, uvereni smo da će sportska pojava modela Country Tourer privući i nove kupce koji do sada nisu posedovali neko od naših vozila", kaže Dankan Aldred, potpredsednik zadužen za prodaju, marketing i postprodajne usluge u Opelu.

Cene i detalji u vezi sa opremom biće objavljeni na dan početka prijema nardužbina – prilikom svetske premijere, 10. septembra, na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu.

Pročitajte više o modelu Opel Insignia za 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: