Automobili

Četvrtak, 31.03.2011.

09:00

Obuka za vozače 30 odsto skuplja

Prema novom pravilniku o načinu polaganja vozačkog ispita, koji još čeka usvajanje u policiji, svaka auto-škola u Srbiji moraće da ima video-nadzor u učionicama, kompjutere na kojima će vozači polagati testove, kao i fakultetski obrazovanog predavača teorijske nastave. To će, prema najavama iz auto-škola, poskupeti obuku za 20 do 30 odsto.

Izvor: B92

Default images

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju 10. decembar 2009. godine naveden je kao datum kad bi svi pravilnici o načinu obuke trebalo da budu usvojeni. Međutim, to se još nije dogodilo.

"Niko ne zna šta je sa pravilnikom i kad će on biti usvojen. Auto-škole nisu spremne za nov način obuke, ali su one za to najmanje krive", priča Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, i dodaje: "Još gora stvar je što će postojati prelazni period kad ti pravilnici izađu, pa dok se škole prilagode, to će trajati još godinu dana. Za to vreme imaćemo katastrofalnu obuku koja se pokazala kao loša. Poznato je da su kod nas najgori vozači oni koji tek izađu iz auto-škole. Oni u prvih godinu dana najviše učestvuju u saobraćajnim nezgodama".

Kako „Blic“ saznaje, pravilnici su napisani, ali se ne primenjuju jer stručne službe MUP još nisu odlučile koja će se vrsta kompjuterskog softvera i servera koristiti za evidentiranje vozača. Za sada je poznato da se odustalo od ideje da vozila na kojima će se kandidati obučavati ne smeju da budu starija od šest godina. Propisano je samo da budu tehnički ispravna.

"Jedna od stvari je video nadzor koji će biti obavezan u školama, zatim računari na kojima će polaznici polagati teorijski deo".

Međutim, ne zna se ni koje računare da kupuju škole, ni kakve će programe morati da podrže, niti kakve uslove video nadzor, recimo, mora da ispuni.

Instruktori će morati da budu licencirani, odnosno moraće da prođu određena ispitivanja i da osvežavaju znanja vremenom.

Teoretske nastave se uvode, pa će svaka škola morati da ima predavače.

Izvor - BlicOnline

Auto-škole: Deca opasna za volanom

Pratite naš specijal Zakon o saobraćaju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: