Svet 1

16.05.2024.

14:27

Crveni polumesec: Više od 15.000 dece ubijeno u izraelskim napadima na Gazu

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je danas da je više od 15.000 dece ubijeno od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u oktobru prošle godine.

Izvor: Tanjug

Crveni polumesec: Više od 15.000 dece ubijeno u izraelskim napadima na Gazu
Profimedia

Podeli:

Istovremeno, UN su saopštile da je najmanje 600.000 Palestinaca pobeglo iz Rafe u južnoj Gazi od početka izraelske kopnene ofanzive u ovom gradu. Izraelska vojska je mobilisala više vojnika kako bi proširila borbe u toj oblasti, a ranije danas, četiri člana jedne palestinske porodice su ubijena u izraelskim napadima, prenosi Al Džazira.

Vojska je takođe bacila letke u zapadnim oblastima Rafe, pozivajući Palestince da pomognu u potrazi za izraelskim zarobljenicima. Svetski program za hranu UN saopštio je danas da su u južnom delu grada Rafa nestale zalihe, a da je distribucija obustavljena 11. maja usled zatvaranja graničnog prelaza Rafa sa Egiptom i ograničenog ulaska potrepština preko prelaza Kerem Šalom iz Izraela u Gazu.

''Gotovo je nemoguće“ distribuirati pomoć unutar Gaze, gde je više od 1,7 miliona ljudi raseljeno, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), dodajući da su prelazi ili ''zatvoreni, nesigurni za pristup ili nisu logistički održivi”.

U Rafi se trenutno nalazi više od milion Palestinaca koji su pobegli od sukoba u drugim delovima enklave, od čega je 600.000 dece. Izraelske snage sukobile su se sa palestinskim borcima u Džabaliji u severnoj Gazi, nakon čega je izvršena serija vazdušnih napada na ovaj grad.

U jednom napadu pogođeno je vozilo hitne pomoći iz bolnice Al-Avda u Džabaliji pri čemu su povređena najmanje dva bolničara, izvestio je reporter Al Džazire sa lica mesta. Katarska agencija juče je prenela da je u pucnjavi u Džabaliji ubijena medicinska sestra, a u Pojasu Gaze je ubijeno više od 500 zdravstvenih radnika.

Prema podacima vlasti u palestinskoj enklavi, od 7. oktobra je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 35.000 ljudi, dok su izraelske snage ubile oko 500 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: