Honda CR-Z

Na karting stazi Ada Huja, održan je 7. Internacionalni skup ljubitelja Honde na kom je, po prvi put u našoj zemlji, prikazan Hondin novitet – prvi na svetu hibridni sportski kupe sa šestostepenim manuelnim menjačem, Honda CR-Z.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

08:19

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić i Martina Anđelković
Fotografije: Nemanja Pantelić

Ako ste zbog agresivnog i sportskog izgleda auta mislili da CR-Z ima veliki i jak motor pod haubom, pogrešili ste. Ima dva motora. Jedan je 1,5-litarski benzinac a drugi je elektromotor koji dodaje snagu benzincu. Oni zajedno čine Hondin Integrated Motor Assist sistem i zajedno isporučuju 124KS sa 174 Nm obrtnog momenta pri 1500 o/m.

S obzirom na to da elektromotor u nekim situacijama (prilikom kočenja ili usporavanja) radi nezavisno od benzinskog, ovaj sistem spada u grupu paralelnih hibridnih pogona. Ipak, elektromotor nije toliko jak da bi mogao da pokreće auto samostalno pa CR-Z svrstavamo u grupu blagih, odnosno mild hybrida.

Sa opisanim osobinama i manuelnim šestostepenim menjačem, CR-Z ima katalošku potrošnju od 5 l na 100 km i emituje 117 gr CO2/km.

Honda CR-Z teška je 1235 kg.
Kao opcija dostupna je i verzija sa CVT menjačem. Vozač može da bira između tri programa režima vožnje (3-Mode Drive System). Svaki od njih menja reakcije papučice gasa, upravljača, utiče na rad klima uređaja kako bi se trošilo što manje energije na hlađenje i uticalo na meru u kojoj će elektromotor učestvovati u sistemu IMA.

Prilikom razvoja sistema tri režima vožnje, Honda se opredelila da omogući vozačima izbor između uživanja u vožnji, ekonomomičnosti ili ravnoteže između ove dve mogućnosti, u zavisnosti od njihovih potreba i želja u pojedinim trenucima.

Eksterijer modela CR-Z formiran je oko koncepta „klina u pokretu“ („one-motion wedge“), sa niskom haubom i širokim stavom koji automobilu daju samouveren, atletski izgled.

Prepoznatljive karakteristike Honda dizajna, kao što su staklo trećih vrata podeljeno u dve površine i aerodinamična, blago zakrivljena linija krova, primenjene su i u dizajnu ovog .
CR-Z nije tako ljupkog izgleda kao što je bio CR-X, pogotovo zbog svoje veličine, ali očekuje se da će biti mnogo komforniji i lakši za upotrebu, pa čak i za visoke vozače.

Enterijer serijskog modela razvijen je na osnovu konceptualnog modela CR-Z prikazanog na Tokijskom salonu automobila 2007. godine.

Komandna tabla novog kupea ima kompleksnu dvostepenu konstrukciju, tamnijeg gornjeg dela, koji odaje utisak kao da lebdi iznad svetlo sivog donjeg dela, da bi se produžila u središte unutrašnjih obloga vrata, a Hondini stručnjaci tvrde kako će novim modelom vratiti onaj užitak u vožnji, koji je isčeznuo sa modelom CRX.
Evropska verzija ovog kupea poseduje 2+2 varijantu sedišta i tzv. dnevno osvetljenje sa 8 LED lampi ispod svakog fara. Ovo je prvi put da se dnevna svetla ugrađuju u bilo koji serijski model Honde, i u kombinaciji sa svetlima za maglu kojima je opremljen, ona daju zaokruženi izgled u evropskoj specifikaciji modela CR-Z.

Japanski proizvođač reklamiranje nije prepustio slučaju. Naime, u februaru 2010. godine Honda je započela projekat pod nazivom „Proživite svaki litar“, čiji je cilj bio približavanje novog sportskog hibridnog automobila potrošačima širom Evrope.

Da bi učestvovali u ovom medijskom projektu, potencijalni kandidati morali su da posete internet stranicu, gde su naveli vrstu svog putovanja, odnosno vožnju na koju bi hteli da odu Hondom CR-Z.
Za vreme trajanja ovog projekta, nagrađivani švajcarski reditelj Klaudio fon Planta (Claudio Von Planta), snimao je jedinstveni dokumentarni film o avanturama onih čije su priče o putovanju izabrane.

Prodaja modela CR-Z u Evropi očekuje se sredinom 2010. godine, a početna cena za Zapadnu Evropu biće 22.000€ dok će kompletna verzija sa staklenim krovom dostići cenu od 25.800€.

Honda CR-Z koju su mogli videti posetioci Hondinog skupa uvežena je specijalno za ovu priliku, a njeno lanisranje na srpsko tržište i početak prodaje planirano je za kraj leta.

Više fotografija Honde CR-Z pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: