Mazda MX-5 Open Race 2010

Dvadeseti rođendan Mazdinog modela MX-5 proslavljen je 11. februara na stazi Adria Raceway (Italija) velikom trkom za novinare. Srpski reprezentativci bili su Nemanja Pantelić iz B92 i Mladen Alvirović iz revije SAT.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2003.

20:04

Default images

Piše: Nemanja Pantelić
Foto: Mazda


Na rođendansku zabavu pozvano je 140 automobilskih novinara iz čitave Evrope koji su bili podeljeni u 24 nacionalne ekipe. Za nas je odvojeno 30 potpuno novih serijskih Mazdi MX-5 koje su prepravljene u prave trkačke automobile!

Proslava rođendana trajala je tri dana.

I dan: Dobrodošlica

II dan: Trening: i kvalifikacije

III dan: Četvoročasovna trka izdržljivosti

Mazdini mehaničari su na modifikacijama ovih 30 automobila radili bez prestanka puna tri meseca. Zadatak im je pre svega bio da pažljivim izmenama osiguraju bezbednost svih učesnika ali i da unaprede već odlične vozne karakteristike Mazde MX-5. Svi automobili imali su identične performanse.
Majstori su prvo poskidali sve delove za koje su smatrali da su nam nepotrebni na stazi: platneni krov, svetla za maglu, serijski roll bar iza sedišta, komplentu zvučnu izolaciju sve do golog lima, upravljač, audio sistem, vazdušne jastuke, sedišta, pa čak i bravu za otvaranje prtljažnika.

Ugrađena su nezapaljiva trkačka sedišta koje je odobrila Međunarodna Automobilska Federacija (FIA), pojasevi koji se kopčaju na 6 tačaka, gomila oplata od ugljeničnih vlakana u cilju smanjenja mase vozila, trkački volan koji se skida pritiskom na dugme i olakšava provlačenje kroz lavitint roll bar cevi prilikom ulaska i izlaska iz auta.

Instalirana je i štoperica kako bismo znali kakva vremena postavljamo na stazi.
Montirani su novi prednji i zadnji spojleri sa difuzorima vazduha, zadnje krilo, novi auspuh... Izmenjeni su sistemi koji kontrolišu rad motora i ubrizgavanje goriva, sipana je nova rashladna tečnost, novo ulje za menjač i posebno trkačko motorno ulje gradacije 10w60. Nismo dobili podatke o snazi modifikovanih automobila ali znamo da standardne Mazde MX-5 2,0 imaju 160KS.

Ugrađen je i protivpožarni aparat.

Kočnice i sistem oslanjanja takođe su podignuti na trkački nivo.
Tako pripremljeni automobili ofarbani su u nacionalne boje timova kojima su pripadali.

Mladen i ja nismo imali auto ofarban u boje srpske zastave već smo vozili „Europe Car“ koji smo delili sa još tri rumunska novinara. Naš auto bio je u bojama evropske unije. Kada sam ušao u naš box pomislio sam da je trebalo je da ponesem poster „Mileta vs Tranzicije“ i da ga zalepim negde na haubu uz EU grb.



Nemačka ekipa novinara imala je ukupno tri auta, Britanci su imali dva dok je za Mazdine inženjere bio namenjen jedan auto.

Pored nas, vozača, „Europe Car“ ekipu su činili i PR menadžeri Mazde, Ljilja (SRB) i Daniel (RO) i dva Mazdina mehaničara.

Pročitajte kompletnu reportažu:

I dan: Dobrodošlica

II dan: Trening i kvalifikacije

III dan: Četvoročasovna trka izdržljivosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: