Opel Insignia

Vectra konačno odlazi u istoriju, ali ne bez naslednika. Dostojan nastavljač tradicije koji stupa na scenu je Opel Insignia, kao nestrpljivo očekivan model čije su špijunske fotografije dugo golicale maštu...

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2008.

10:00

Default images

Najiskrenije govoreći, 20 godina prodaje i oko 5,5 miliona prodatih Vectri za Opela ostaju značajan deo istorije. Uz uspone i padove, predstavnik srednje klase Opela je sa jednim imenom i tri generacije vozila koje su ga nosile pune dve decenije, na kraju, ipak, uspeo da vrati na kratko poljuljani ugled poznate automobilske kuće.

Prva generacija Vectre predstavljena je 1988. godine i bila je prava zamena za popularnu Asconu, koja je takođe u tri generacijske verzije prodata u oko 4,4 miliona primeraka. Sa drugom generacijom, koja je predstavljena 1995. godine, poznatijom kao Vectra B bilo je prilično mnogo problema. To je definitivno bio model koji je na Opela bacio mrlju, koju su postepeno skidali Astra druge generacije i konačno Vektra C. Ta treća generacija Vectre svetlost dana ugledala je 2002. godine. Od same pojave najnovije Vectre počele su priče kako je Opelu konačno vraćen ugled i poverenje kupaca. Ipak, diskusije na temu dizajna pre restilizacije ostale su brojne i uglavnom su se svodile na optužbe upućene dizajnerima. Stvari su donekle izglađene dopadljivim redizajnom i boljom ponudom, pre svega, dizelskih agregata koja je na početku bila prilično nezavidna.
Oni koji su navikli na ime Vectra, kao i ljubitelji automobila Opela, sada će morati da se adaptiraju na inovacije. Kao zamena uskoro stiže Opel Insignia koja će svetsku premijeru imati u julu ove godine na Salonu automobila u Londonu.

Insignia će se proizvoditi na novoj GM Epsilon II platformi koja će, takođe, poslužiti u produkciji novih modela Saab 9-3 i 9-5, Pontiac G6, Saturn Aura, Chevrolet Malibu. Inače, Opel je ime novog modela prvi put iskoristio 2003. godine na Salonu automobila u Frankfurtu kada je predstavljen radikalni koncept Insignia. Međutim, prošlogodišnji koncept GTC ima mnogo čvršće veze sa verzijom koja ide u serijsku proizvodnju.
Posle nebrojenih špijunskih fotografija koje su kružile Internetom i štampom, konačno znamo realni izgled Insignie. Limuzina dužine 4,83 metra stiže u ”sportskoj” formi, jer njena silueta sa opadajućom linijom krova imponuje kao kupe. Čitava pojava odiše snagom i elegancijom, a iza svakog detalja na karoseriji krije se uporan rad i trud kreatora. Danas Insignia stiže u formi limuzine i hatchbacka, a sutra, ko zna?! Možda bude kreiran i pravi kupe na njenoj osnovi, kao što je svojevremeno bio slučaj sa prvom generacijom Vectre na čijoj bazi je nastala popularna Calibra.
Unutrašnjost je takođe osmišljena da spoji sport i eleganciju uz neizbežnu posvećenost ergonomiji i udobnosti. Crveno ambijentalno svetlo koje deluje luksuzno i prijatno, po svoj prilici će postati deo serijske opreme vozila marke Opel.
Insignia stiže sa brojnim inovacijama koje bi trebale da privuku i zadovolje buduće kupce. Poslednja generacija prilagodljivih prednjih svetala (AFL - Adaptive Forward Lighting) dolazi kao novitet i dokaz Opelovog zalaganja i tradicije u izradi što savremenijeg osvetljenja ispred vozila. Svetla namenjena za dnevnu vožnju izrađena su u LED tehnologiji čime je smanjena potreba za energijom i emisija štetnih gasova. Sistem Flex Ride prilagodljive stabilnosti, takođe, će biti dostupan kod Insignie.

U ponudi će od početka biti modeli koji imaju pogon samo na prednjoj osovini kao i oni sa 4x4 sistemom, nazvanim Adaptive 4x4. Paletu agregata će činiti sedam benzinskih i dizel jedinica koje sve ispunjavaju ekološku Euro 5 normu. Četiri benzinca će u zavisnosti od verzije imati od 115 do 260 KS. Tri nova dizela zapremine 2,0 litra će imati raspon od 110 do 160 KS. Zanimljivo je da je u planu Eco Flex verzija agregata koja bi imala znatno manju emisiju CO2.
Poznato je da će Insignia dolaziti iz fabrike u Russelsheimu, koja je jedna od najmodernijih te vrste svetu. I novi predstavnik Opela iz D segmenta spreman je da se suoči sa današnjom konkurencijom i da isto tako dočeka neke nove adute konkurenata u budućnosti. A novi Citroen C5, Renault Laguna, Mazda 6, Ford Mondeo i ostalo ”društvo” dobili su novog ”drugara”.

U fudbalskom žargonu rečeno, ostaje nam da vidimo kod koga će ”lopta najduže biti” i ko će da prevlada po broju prodatih automobila u srednjoj klasi. Insignia ima dobru zaleđinu, jer broj prodatih Vectri više je nego ozbiljan, tako da u slučaju istorijske paralele možemo očekivati Insigniu kao bestselera. Bez previše nagađanja i mudrovanja, treba najpre sačekati cenovnike, pogledati nivoe opreme i sve to uporediti sa konkurencijom. Tek tada će se moći dati ozbiljnije prognoze za nastup modela Opel Insignia ”na terenu”...

Piše: P. Rajčević, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: