Đelić: Izuzetno mali izvoz Srbije

Srbija ima samo dva preduzeća sa izvozom većim od 100 miliona evra godišnje, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2008.

13:19

Default images

Srbija ima lošu situaciju u pogledu izvoza, jer i pored izvesnog porasta poslednjih godina, samo dva preduzeća imaju godišnji izvoz veći od sto miliona evra, izjavio je vicepremijer Božidar Đelić i dodao da samo šest preduzeća ima izvoz veći od 50 miliona evra, a 300 jedva po milion.

Predstavljajući Nacrt strategije za povećanje izvoza do 2011. godine, on je rekao srpski izvoz iznosi 870 dolara po stanovniku, što je jedanaesti deo izvoza Slovenije, dok Hrvatska ima 2,3 puta veći izvoz.

Đelić je ukazao da je spoljnotrgovinski deficit stabilan i iznosi 28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali da zabrinjava deficit platnog bilansa, koji iznosi 17,6 odsto BDP-a.

On je napomenuo da problemi izvoznika nisu visoko pozicionirani i ponovo pozvao izvoznike iz svih sektora u zemlji da se udruže kako bi se popravio spoljnotrogovinski deficit, koji je najveći u Evropi.

Potredsednik vlade je najavio da će država određenim merama, a pre svega povoljnijim kreditima, nastojati da što više podstiče izvoz.

U planu je da se narednih godina izvoz godišnje povećava po stopi od 25 odsto, s tim što bi se učešće gotovih proizvoda povećalo sa 43 na 65 odsto, a broj preduzeća koja godišnje izvoze više od deset miliona evra, sa 66 na 120.

Đelić je najavio da će u naredne tri godine biti postavljeno 25 komercijalnih savetnika u ključnim regionima, koji su određeni na osnovu ankete privrednika. Radi se o zemljama Evropske unije, Rusiji, Ukrajini, Bliskom Istoku i severnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: