Vesti -

Preminuo Jagoš Marković

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života, pišu domaći mediji.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Photo: Amir Hamzagic/ATAImages
Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Kako je napisala njegova supruga na društvenim mrežama, on je preminuo u snu.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu