Preminuo Jagoš Marković

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života, pišu domaći mediji.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.09.2023.

18:28

Preminuo Jagoš Marković
Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Kako je napisala njegova supruga na društvenim mrežama, on je preminuo u snu.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: