"Veći alarm od starleta: Devojčice od 11 godina prodaju svoje eksplicitne snimke za 1.500 dinara"

Iako je Srbija jedna od mnogobrojnih zemalja u kojoj je prostitucija zabranjena zakonom, svedoci smo da izvestan broj žena prodaje svoje telo za novac bogatim klijentima.

Život

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 04.04.2022.

13:44

Foto: Profimedia

Prethodnih dana mediji su pisali o hapšenju muškaraca koji su posredovali u elitnoj prostituciji, ali i samih akterki koje se često pojavljuju u pojedinim štampanim i televizijskim medijima kao starlete. Kako sve ovo utiče na mlađe generacije i koliko je tanka granica između dobrovoljnog bavljenja prostitucijom i trgovinom ljudima?

Uprkos činjenici da su profili starleta na društvenim mrežama dostupni svim generacijama, ne možemo zbog oskudnih odevnih kombinacija po automatizmu reći da je reč o prostituciji, ali kako kaže Katarina Jonev, koja je ekspertkinja za bezbednost dece na internetu, prisutna je na mrežama.

"Nismo uspeli da suzbijemo pojavu da na Fejsbuku i Instagramu nude svoje telo za novac i promovišu takve aktivnosti. Više me brine što mesecima postoji jedan vid organizovanog kriminala... Devojčice od 11–12 godina se same snimaju i te video-snimke prodaju ljudima, a cena je od 1.500 do 2.000 dinara. To je veći alarm od starleta", ispričala je Katarina Jonev u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

Ona je i potvrdila informaciju da je nepoznati muškarac azijskog porekla delio letke učenicama škole u Zrenjaninu obećavajući im brzu i laku zaradu kroz posao poslovne pratnje.

"Iza toga se krije prostitucija. Roditelji su se pobunili, jer su im devojčice pokazale letak. Čovek je pritvoren, a tužilaštvo je pokrenulo slučaj", rekla je Katarina Jonev.

Osim na društvenim mrežama, dečaci i devojčice se za prostituciju regrutuju kroz kladionice i tribine, istakao je Darko Trifunović, profesor sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Govoreći o elitnoj prostituciji, on ističe da postoji praksa u polju bezbednosti gde se od važnih ličnosti u državi preko devojaka dolazi do informacija.

"Nikada nismo sproveli akciju i utvrdili da li su obaveštajne službe učestvovale na taj način kod naših političara", rekao je Trifunović, koji smatra da se ovaj problem, osim zakonskim regulisanjem, može rešiti i putem obrazovanja.

"Potrebna nam je bezbednosna kultura mladih kao predmet. Kroz ciklus obrazovanja vi pravite ličnost. Takođe, pored onih koji koriste usluge, treba kažnjavati i one koji podvode", rekao je Trifunović.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, odavanje prostituciji kažnjava se 4 puta više u odnosu na korišćenje usluga. Novčane kazne su od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorske od 30 do 60 dana. Navodi se da je do sada u praksi prosečna kazna iznosila 30.000 dinara, dok prostitutke svoje usluge naplaćuju od 1.000 do 1.500 dinara.

Dok u okviru prekršajnih sudova postoje presude za elitnu prostituciju, često u medijima vidimo imena žena, a pitanje je – ko su klijenti?

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: