Slučaj seksualnog zlostavljanja u metaverzumu dobio epilog - od sada distanca

Nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju od strane žena dok su koristile platformu za virtuelnu stvarnost "Horizon Wolrds" i "Horizon Venus" u vlasništvu Mete, koja uključuje Facebook, Instagram i Whatsapp, platformi je dodato "lično ograničenje" kako bi se sprečilo da avatari dođu u bliski kontakt sa jedni drugima, piše Independent.

Život

Izvor: B92

Subota, 12.02.2022.

09:24

Slučaj seksualnog zlostavljanja u metaverzumu dobio epilog - od sada distanca
Foto:EPA/ JOHN G. MABANGLO

Uzrok dodavanja ovakve funkcije je seksualno uznemiravanje i fotografisanje ženskog avatara od strane male grupe muških.

I u metauniverzumu se dešavaju seksualni napadi - prijavila da su je zlostavljali muški avatari

Tri ili četiri muška avatara su praktično grupno silovala i fotografisala ženskog

"U roku od 60 sekundi od pridruživanja – bila sam verbalno i seksualno uznemiravana – tri ili četiri muška avatara, sa muškim glasovima, praktično su grupno silovali moj avatar i fotografisali ga. Dok sam pokušavala da pobegnem, vikali su: "Ne pretvaraj se da ti se nije dopalo" i "Idi istrljaj se na fotografiju", napisala je Nina Džejn Patel, psihoterapeutkinja koja istražuje metaverzum.

U decembru je opisala svoje iskustvo "nadrealne noćne more" ili "grupnog silovanja" svog avatara u Horizon Venues.

Intenzivan događaj


Jedan od Metinih beta testera je prijavio da ju je nepoznati stranac dodirnuo neprikladno i bez njene dozvole dok je koristio platformu.

"Seksualno uznemiravanje nije šala ni na običnom internetu, ali boravak u VR-u dodaje još jedan sloj koji događaj čini intenzivnijim", napisala je u zvaničnoj grupi Horizont na Fejsbuku. "Ne samo da sam bila dirnuta sinoć, već je bilo i drugih ljudi koji su podržavali ovo ponašanje zbog kojeg sam se osećala izolovano u Plazi."

Nova funkcija "Lične granice" već je dostupna na platformama i pruža "preko metar udaljenosti" između jednog avatara i drugog. Postoji mogućnost da će korisnici na kraju sami moći da podese veličinu svog ličnog ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: