- Vesti -

Nove reakcije iz Dubrovnika: "Nećemo da generalizujemo"

Nakon što je Mato Franković uputio otvoreno pismo američkoj glumici Gabrijel Junion, koja se u svojim novim memoarima prisetila neprijatnog rasno uslovljenog incidenta koji je doživela na letovanju u Hrvatskoj, sada se oglasila i predsednica Ceha ugostitelja i turističkih radnika Zanatske komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Ga Fullner
Foto: Shutterstock/Ga Fullner

Podsetimo, dubrovački gradonačelnik uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Gabrijel Junion,u kojem se izvinjava zbog incidenta koji joj se dogodio prilikom njegove posete.

Mato Franković je u otvorenom pismu američkoj glumici istakao da je Dubrovnik grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i istorije koja je na dubrovačkim stenama razvijana više od jednog veka i da se zbog toga čudi ovom primitivnom i individualnom činu.

Rasizam i neonacisti u Dubrovniku, tvrdi glumica - reagovao i gradonačelnik

A sada se, nakon gradonačelnikovog izvinjenja, oglasila i predsednica Ceha ugostitelja i turističkih radnika Zanatske komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Naime, ona je, slično kao i Franković u svom pismu, naglasila da se radi o individualnom činu, te poručila da osuđuje takvo ponašanje.

"Složila bih se s time da su pojedinačni slučajevi za svaku osudu, ali i da bi se takođe trebalo tretirati pojedinačno i da situacija ne bi trebalo da se generalizuje. Mislim da je Dubrovnik oduvek bio otvoren prema svima i da su svi dobrodošli. Žao mi je što se takva slika prenosi, odnosno kreira o ovom gradu. Nadam se da će u budućnosti svi imati više razumevanja i manje gafova u tom kontekstu. Ne znam zašto bi se neko u gradu u kojem svi živimo od turizma uopšte ponašao na neki drugi način?! Trebalo bi, ustvari, da zanemarimo odakle je neko i kako on izgleda", rekla je Farčić za hrvatske medije.

"Naravno da ovo šteti ugledu Dubrovnika, nije dobro da se takvi incidenti događaju, a oni koji su to napravili moraju da snose odgovornost zbog toga. Najmanje što mogu da urade jeste da Vam ponude izvinjenje", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu