Patrijarh Irinej o svom prethodniku: "Meni je dao svoju sobu, a on je prespavao u štali"

Nakon 15 dana duge borbe jutros je u 90. godini preminuo patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je o svom prethodniku patrijarhu Pavlu imao samo reči hvale i prisetio se kako mu je jednom prilikom ovaj "sveti čovek" ustupio svoju sobu, i da je prespavao u štali.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

12:15

Patrijarh Irinej o svom prethodniku:
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Patrijarh Pavle, koga je patrijarh Irinej veoma cenio i to je za života često ponavljao, umro je 15. novembra 2009. godine.

Patrijarh Pavle bio mu je profesor, a Irinej ga neizmerno poštovao. U jednoj od beseda u rodnom mestu Pavla, Irinej je otkrio šta nikada neće zaboraviti o njemu, ali i šta su o Pavlu govorili "zli ljudi" dok je bio na položaju.

On je tada naveo da je Patrijarh Pavle bio veoma skroman, te da nikada ne može da zaboravi kada je posetio manastir Raču da mu je ustupio svoju sobu.

"On je otišao da spava u štali", istakao je patrijarh Irinej u besedi u Kućancima kod Donjeg Miholjca, rodnom mestu patrijarha Pavla.

Irinej je tada osveštao obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla, gde je pokojni patrijarh Pavle kršten.

Naveo je tom prilikom da mu je Pavle bio profesor u Prizrenskoj bogosloviji godinu dana tada.

"Kad sam nakon nekog vremena posetio manastir Raču, bila je manastirska slava i bilo je mnogo naroda. On je meni, svom đaku, dao svoju sobu, a on je prespavao u štali, sa jednim ćebetom je tako proveo noć. Jedna izuzetna ličnost našega vremena", rekao je tada patrijarh Irinej.
Foto: Tanjug/Andreja Vukeliæ
Njegove reči su, kako je naglasio, postale poslovice za naš narod, te i deca u Beogradu ponavljaju "budimo ljui".

"To je ono što od nas traži i crkva i jevanđelje i sam Gospod naš koji nas je stvorio", podvukao je tada patrijarh Irinej i podsetio da je patrijarh Pavle živeo životom običnih prostih ljudi.

Naglasio ej tada da je patrijarh Pavle čovek ovoga vremena, ali i čovek koji je bio iznad vremena, koji je od momenta kad se zamonašio do poslednjeg dana života ostao isti i provodio iste principe.

Ono što ga je posebno krasilo, kako je ocenuio tada patrijarh Irinej, bila je smirenost.

"To je jedna dobrota koja je samo svojstvena ljudima Božjim. I tu dobrotu su svi osećali. Svi su želeli da čuju reč njegovu, a njegova skromnost je primer za sve nas. On se ugledao na svete apostole, čije ime i nosi, kao i što su se apostoli ugledali na svoga učitelja Spasitelja Hrista. To što je naučio i saznao nije bila samo teorija, to nisu bile njegove reči, to je bio njegov život", podvukao je patrijarh Irinej.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Reči patrijarha Pavla stalno se ponavljaju, dodao je Irinej, te istakao i da koliko je bio uvažavan, ne samo u Beogradu već i na Kosovu i Metohiji, gde je proveo 35 godina, najbolje se videlo na dan njegove sahrane, kad je gotovo čitav Beograd došao da ga isprati.

"Tu se pokazalo koliko je njegovo ime privlačno bilo za ljude. Mada dok je bio na položaju na kom je bio, bilo je mnogo zlih ljudi koji su mu pripisivali mnoge osobine koje su bile daleko od njega. Patrijarh Pavle je uvek govorio da zlo nikad dobro doneti neće, i ne može. Da izvučemo poruku da zlo ne može da ostane trajni poredak i odnos među ljudima", kazao je patrijarh Irinej, prenosi Blic.

Nagalsio je još i da narod svakodnevno posećuje i celiva grob patrijarha Pavla u manastiru Rakovica, pripali sveću i pomoli mu se jer ga mnogi smatraju za svetog čoveka crkve.

"Kad će to crkva učiniti, to prepuštamo Bogu i prilikama, ali za narod je on sveti patrijarh srpski Pavle i ostaće takav i u nasleđe našem narodu. Ličnost kao što je bio patrijarh Pavle je ličnost koja je potrebna i koju žele narodi. I kad bismo imali više takvih ljudi, sigurno bi drukčije stanje bilo i u svetu i kod nas", zaključio je patrijarh Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: