- Vesti -

Nemački doktor: "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta"

Nemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu "prvom azbukom sveta". On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu "Azbuke sveta" kada je ustanovio da je srpska ćirilica "odmor za oči".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: depositphotos/andrijamarkovic
Foto: depositphotos/andrijamarkovic

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova.

Prema njegovim tvrdnjama, ovo pismo najmanje od svih zamara oči, zbog čega je ponelo titulu "prve azbuke sveta".

Srpsku ćirilicu najsavršenijim pismom na svetu smatrao je i poznati irski dramski pisac Džordž Bernard Šo. On je u svom testamentu ostavio novčani iznos od 367.233 funte Englezu koji uspe da uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo – jedan glas).

Među Britancima se do danas nije našao takav reformator koji bi dobio zaostavštinu velikog pisca. Izbacivanjem poluglasnika i uvođenjem grafema "Њ" i "Љ", Vuk je nastavio reforme koje je započeo Sava Mrkalj.

Izgled slova "Ђ" je prihvatio od Lukijana Mušickog, "Џ" je uzeo iz starih rumunskih rukopisa, a "Ћ" iz starih srpskih rukopisa. Slovo "J", koje je uzeo iz latinice, pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda.

Vukova fonetska azbuka (naziv prema nazivu slova: A - az, B - buki) sa 30 grafema zvanično je prihvaćena 1868. godine.

Kao jednostavnije pismo od glagoljice, koja je starija po postanku, ćirilica ju je potiskivala i ustaljivala se u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu