Vesti -

Bil Gejts: Čudno je to - dajem pare da spasem živote, oni pričaju da ih uništavam

Bil Gejts, prvi čovek Majkrosofta, milijarder i filantrop, postao je i pozitivna i negativna centralna figura u priči o kovidu 19.

Izvor: Index
Podeli
Foto: GettyImages/Michael Cohen/Stringer
Foto: GettyImages/Michael Cohen/Stringer

Fondacija Bila i Melinde Gejts obećala je više od 350 miliona dolara za borbu protiv ove bolesti, uključujući i novac za proizvodnju vakcina za nekoliko kompanija.

Uprkos tome, Bila Gejtsa od početka pandemije teoretičari zavera optužuju da je nekako "podmetnuo" virus. U intervjuu koji je dao za Blumberg, Gejts ipak kaže da optimistično misli kako će svet shvatiti da su teorije samo teorije, a da će virus biti pobeđen.

"Inicijalna vakcina neće biti idealna u smislu efikasnosti protiv bolesti i prenosa. Možda neće potrajati dugo, i biće uglavnom korišćena u bogatim zemljama kao mera za zaustavljanje zaraze", rekao je Gejts.

"Bili bismo srećni kada bi vakcina stigla pre kraja godine. Tokom 2021, međutim, verovatno će brojne vakcine biti odobrene. Najsnažniji odgovor verovatno će doći od proteinske komponente", dodao je.

Kako kaže, od 2016. godine dva puta je bio u Beloj kući i rečeno mu je da bi trebalo da posluša savete onih koji pripadaju antivakcerskom lobiju, poput Roberta Kenedija Džuniora. Ironično je da ljudi preispituju vakcine, a mi moramo da se pitamo kako drugačije da izađemo iz ove tragične pandemije, procenio je.

Istovremeno, ne smatra da bi trebalo da vakcinacija bude obavezna.

"Kada nešto postane obavezno, onda se često događa povratna reakcija. Ali možda bismo mogli reći da će biti obavezna za osobe koje rade u domovima za starije ili su u kontaktu sa starijim ljudima", smatra.

Foto: Depositphotos/RostyslavOleksin
Foto: Depositphotos/RostyslavOleksin

Iz Blumberga su ga pitali i o tome šta misli o teorijama zavere koje se bave time da istražuje vakcinu kako bi kontrolisao ljudske umove uz pomoć 5G radio-talasa.

"Čudno je to. Oni uzmu činjenicu da sam uključen u razvoj vakcine i onda to izvrnu, pa umesto što dajem novac kako bi se spasli životi, ispada da ja zarađujem na oduzimanju života. Ako to ljude odvrati od vakcinisanja ili informisanja o nošenju maske, onda je to veliki problem", kaže Gejts.

Na pitanje o tome šta misli, kako će se sve ovo završiti, odgovorio je da je vakcina ipak neizbežna.

"Inovacije u terapiji počeće da smanjuju stopu smrtnosti, ali pravi kraj doći će tek širenjem prirodnih infekcija i vakcina koje će nam dati imunitet krda. U bogatim zemljama to će se dogoditi tokom sledeće godine, u idealnom slučaju u prvoj polovini", rekao je Gejts.

"Do kraja 2021. godine izvući ćemo se iz ovoga. Imali smo sreće što ovo nije smrtonosnija bolest", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu