- Vesti -

Naredba da se reše ljubimaca zbog straha od koronavirusa: Bacaju ih kroz prozor, plaše se zaraze

I dok ceo svet brine zbog koronavirusa i njegovog širenja, Kina je svojim stanovnicima predložila krajnje nehumanu meru prevencije.

Izvor: B92
Podeli

Naime, lokalne vlasti su naredile meštanima da se reše svojih kućnih ljubimaca, jer se plaše da bi upravo oni mogli da budu prenosnici ovog virusa.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija naglasila da životinje ne prenose ovaj opasan virus, panika je prevladala u Kini, pa neki smatraju da je ubijanje kućnih ljubimca jedan od načina prevencije širenja bolesti.

U Vuhanu su zabranili ljudima da puštaju svoje ljubimce iz kuće, dok su lokalne vlasti u Kini svojim stanovnicima naložile da se reše svojih kućnih ljubimaca.

Tako su građani Pekinga, Šangaja i provincije Hubej počeli da bacaju ljubimce kroz prozore svojih stanova.

Lokalni mediji objavili su da je pronađeno nekoliko mrtvih pasa i mačaka. Panika je usledila nakon što je doktor Li Lanjuan izjavio na kineskoj televiziji da ako životinja dođe u kontakt sa zaraženom osobom, treba da bude u karantinu.

Jedan od lokalnih medija "Džibo Čajna" pisao je na Tviteru kako mačke i psi mogu da prenesu koronavirus. Ovaj tvit se brzo proširio i napravio paniku među ljudima, pa su pojedini građani bacali svoje ljubimce iz zgrada kroz prozor.

Centar za brigu i spasavanje životinja u Vuhanu saopštio je da je najmanje 30.000 životinja ostalo u napuštenim domovima Vuhana.

Pet miliona stanovnika ovog grada napustilo je svoje domove od početka epidemije koronavirusa, ali i ostavilo svoje ljubimce na milost i nemilost.

Zato sada grupa volontera svakodnevno radi kako bi spasla napuštene životinje.

Poseban izazov volonterima predstavlja i pristup zaključanim domovima, ali uz odobrenje vlasnika stanova i bravara, volonteri ulaze u domove i tako dolaze do usamljenih i izgladnelih životinja.

Do sada je tim volontera spasao preko 2.500 životinja. Predsednik Centra za brigu i spasavanje životinja u Vuhanu Lao Mao rekao je da se volonteri sreću sa mučnim i nimalo prijatnim situacijama na terenu.

"Pre nekoliko dana otišao sam u stan gde je vlasnik ostavio trodnevnu zalihu hrane i vode za mačku. Kada sam ušao u stan i otvorio vrata zatekao sam jeziv prizor. Mačka je bilo toliko gladna i mršava da se činilo kao da neće još dugo moći da izdrži, ali srećom spasao sam je", rekao je Lao.

On je istakao da je Centar od početka epidemije koronavirusa primio na hiljade poziva i zahteva za pomoć napuštenim životinjama, ali da zbog obima posla i velikog broja zarobljenih ljubimaca ne mogu sve da postignu.

strana 1 od 120 idi na stranu