Umrla poznata francuska glumica: Autostopom otišla u Pariz da bi postala slavna FOTO/VIDEO

Glumica Ana Karina, poznata po ulogama u filmovima Žan-Lik Godara, umrla je u Parizu od raka u 80. godini, saopštio je njen agent.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2019.

11:15

Umrla poznata francuska glumica: Autostopom otišla u Pariz da bi postala slavna FOTO/VIDEO
Foto: Getty/Chung Sung-Jun

Francuska glumica danskog porekla, brineta sa bledim licem i velikim plavo-sivim očima snimila je sedam filmova sa Godarom, njenim tadašnjim suprugom tokom 1960-tih.

Ona je takođe imala i pevačku karijeru, posebno uz Serža Genzbura. Njen agent Loran Belandras rekao je da je ona umrla juče u bolnici u Parizu od posledica raka i da je pored nje bio suprug američki reditelj Denis Beri.

"Danas je francuski film siroče. Izgubio je jednu od svojih legendi", napisao je na tviteru francuski ministar kulture Frank Rister.

Posle detinjstva u Danskoj, još kao maloletnica autostopom je otišla u Pariz s namerom da postane glumica. Brzo je primećena i angažovana kao manekenka.
Foto: Getty/Evening Standard
Pravo ime joj je bilo Hane Karin Bajer, a umetničko ime Ana Karina dato joj je u modnoj kući Koko Šanel.

Godar je primetio u jednoj reklami i ponudio joj malu ulogu u filmu "Do poslednjeg daha" sa Džin Siberg i Žan-Pol Belmondom, koju je odbila.

On je pozvao nekoliko meseci kasnije za glavnu ulogu u flimu "Mali vojnik", o ratu u Alžiru, koji je bio zabranjen.
Foto: Getty/Keystone
Na snimanju se između njih rodila ljubav koja je trajala više godina. Godar i Karina su zajedno snimili sedam filmova među kojima "Žena je žena" za koju je ona dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu 1962. godine, zatim "Živeti svoj život", "Ludi Pjero" sa Žan-Pol Belmondom.

Deset godina Karina je neprestano snimala ali je bila i omiljena Godarova glumica. Kao pevačica imala je veliki uspeh 1967. godine sa pesmom "Sous le Soleil exactement" Serža Gensbura, iz televizijske muzičke komedije "Ana" Pjera Koralnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: