- Vesti -

Tragičan kraj Dobrile: Obistinile se zle slutnje nakon nestanka ženke beloglavog supa

Nažalost strah čuvara je bio opravdan, a njihove zle slutnje su se obistinile jer je Dobrila pronađena mrtva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Nakon dvodnevne potrage, čuvari Rezervata prirode Uvac Dobrilu su pronašli mrtvu između drveća u nepristupačnom predelu. Iako je ova ženka beloglavog supa letela čak do Turske, smrt ju je zadesela nedaleko od mesta gde se izlegla. “Nakon što smo pronašli njen satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticama Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio”, rekao je za Rinu Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja.

Ovu mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma pri susretu s ljudima, piše RINA. Čuvari su sa njom slikali selfi fotografije i igrali se. Ovog proleća u svom prvom letu je zalutala i otišla u Tursku, a u Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode Uvac.

Foto: RINA
Foto: RINA

“Nekoliko meseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima”, kaže Pejović.

Sem za Dobrilom, čuvari tragaju i za još jednim beloglavim supom, trogodišnjim Igorom, kome je spao satelitski odašiljač.

“On je živ i zdrav, pratimo ga preko krilne kartice”, naglasio je Pejović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu