- Vesti -

Legalizovali istopolne brakove i abortus: Prvo venčanje do Svetog Valentina!

Britanski parlament doneo je odluku o liberalizaciji abortusa i legalizaciji homoseksualnih brakova u Severnoj Irskoj, kojom Vestminster upravlja usled nepostojanja lokalne vlade.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: depositphoto/monkeybusiness
Foto: depositphoto/monkeybusiness

Nasuprot ostatku Velike Britanije, gde je dozvoljen od 1967. godine, abortus je u Severnoj Irskoj do sada bio ilegalan, osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti života majke.

Ista situacija je do sada bila i sa brakovima osoba istog pola. Severna Irska nema vladu od januara 2017. godine zbog političko-finansijskog skandala, i njene političke institucije ne rade. Koristeći tu paralisanost lokalne politike, britanski poslanici su u julu izglasali amandmane o pravu na abortus i homoseksualne brakove u Severnoj Irskoj u slučaju da se vlada u Belfastu ne oformi do juče.

Novi propisi su na snagu stupili u ponoć po lokalnom vremenu. Državni sekretar zadužen za Severnu Irsku Džulijan Smit izjavio je da će prva istopolna venčanja biti održana "najkasnije u nedelji Svetog Valentina 2020. godine".

Poslanici severnoirskog parlamenta su se u znak protesta simbolično okupili juče po podne da bi raspravljali o zakonu. Budući da nema saglasnosti više stranaka, premijer i vicepremijer Severne Irske ne mogu da budu izabrani, pa tako zakon usvojen u Londonu juče nije mogao da bude blokiran.

Foto: depositphoto/AndrewLozovyi
Foto: depositphoto/AndrewLozovyi

Prisutni su bili članovi ultrakonzervativne Partije demokratskih unionista (DUP), sa bivšom severnoirskom premijerkom Arlin Foster na čelu, i usprotivili su se svakoj liberalizaciji po datim pitanjima.

DUP pruža podršku manjinskoj konzervativnoj vladi Velike Britanije. "Ovo je veoma tužan dan. Znam da neki ljudi danas žele da slave i njima kažem: 'Mislite na one među nama koji smo danas tužni i smatramo da je to u sukobu sa ljudskim dostojanstvom i ljudskim životom'", rekla je Arlin Foster.

Protivnici abortusa su se okupili ispred severnoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente "Abortus? Ne u moje ime".

Sa druge strane, potpredsednica republikanskog Šin fejna Mišel O'Nil je pokušaj blokade nazvala "političkim udarom".

Poslanik centrističke Alijanse Trevor Lan je optužio DUP i druge konzervativne poslanike da "samo pokušavaju da oduzmu ženama i LGBT osobama prava koja su im garantovana u ostatku Ujedinjenog kraljevstva".

Pristalice prava na abortus su ispred severnoirske skupštine velikim belim slovima ispisali reč "Dekriminalizovano". Za Džejn Piker, 24-godišnju kuvaricu, promena zakona je "dobra stvar", ali kaže da bi "bilo bolje da je došla od severnoirske vlade" umesto iz Londona. "U svakom slučaju je pobeda", navela je ona.

strana 1 od 118 idi na stranu