- Vesti -

Da li biste krenuli u "jugonostalgičnu turu", čuvenim Titovim vozom?

Nekada simbol moći, a danas se koristi u komercijalne svrhe. Svako ko želi, može ići sa njim u “jugonostalgičnu turu”.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Youtube/printscreen
Foto:Youtube/printscreen

Do odlaska Josipa Broza Tita, korišćen je isključivo za prevoz predsednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika na putovanjima u zemlji i inostranstvu. Od 2005. godine je pokrenut u komercijalne svrhe, pa se može zakupiti za različite vrste svečanosti poput rođendanskih i korporativnih proslava, venčanja ili za individualna putovanja.

Svi zainteresovani mogu da dođu, pogledaju ili fotogtafišu "svojevrsni" muzej na šinama i čuju jedan deo jugoslovenske istorije. Potrebno je jedino prijaviti se 24 sata ranije na e-mail: srbijavoz.marketing@srbrail.rs ili na broj telefona 011/3616-811.

Ovaj voz sa pravom nosi epitet "salonskog" jer sve odiše luksuzom i konforom. Osmišljen je kao celina za boravak i sve protokolarne aktivnosti nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Voz je izrađen 1959. godine u fabrici vagona "Goša" u Smederevskoj Palanci i u fabrici vagona "Boris Кidrič" u Mariboru, a ime su mu dali tamošnji radnici jer je obojen u plavo, da bi se razlikovao od ostalih tadašnjih, uglavnom zelenih, kompozicija Jugoslovenskih železnica. Činili su ga deset vagona "Glavnog voza" i osam vagona "Prvog voza".

Predsednik Tito je u Plavom vozu ugostio preko 60 svetskih državnika, a prešao je više od 600.000 kilometara u zemlji i inostrastvu.

Kako izgleda unutrašnjost voza pogledajte u prilogu:

strana 1 od 121 idi na stranu